gost rtl direkta / Šef zagrebačkih vatrogasaca: 'U vrijeme opasnosti od požara piromane treba staviti pod nadzor'

'Kazne nisu dovoljne, trebaju uključivati duže razdoblje liječenja', kazao je šef zagrebačkih vatrogasaca Siniša Jembrih

29.7.2019.
22:32
VOYO logo

O piromanima i požarima u RTL Direktu razgovarali smo sa šefom zagrebačkih vatrogasaca Sinišom Jembrihom.

O slučaju iz Šibenika i piromanki za koju se otkrilo da je i prijašnjih godina potpalila sedam požara, zatim dobila liječenje od 5 mjeseci i nakon toga ponovila djelo, Jembrih je rekao:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moram priznati da mi nismo iznenađeni. Piromanija je bolest koju treba liječiti, ali ona je i rijetka. Kazne nisu dovoljne, trebaju uključivati duže razdoblje liječenja. Takve osobe u vrijeme opasnosti od požara treba staviti pod nadzor", kazao je šef zagrebačkih vatrogasaca u Direktu.

Jedan je od prijedloga da se piromanima naplati trošak vatrogasne intervencije. Na pitanje što misli o tome, odgovara:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Apsolutno bi trebala biti dobra mjera. Ali, piromane ni to ne bi spriječilo. Drugima, svakako naplatiti trošak intervencije", kazao je.

"Mali roštilj može vrlo brzo prijeći u katastrofalan požar"

Često se priča da se brojni požari podmeću jer se nakon toga može prenamjeniti zemljište....

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nisam pristaša teorija zavjera. Ne gori samo Hrvatska, gori Italija, Portugal, Grčka, Kalifornija, Australija. Naš krš i naša makija prepoznati su kao opasno mjesto za vatrogasce", kaže Jembrih.

Prošli tjedan bio je i veliki požar u Zagrebu, na Jakuševcu...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"PUZ je izvršio ispitivanje i prema rezultatima radilo se o samozapaljenju, snimljeno je kamerom. To je takva industrija u kojoj je pojava požara vrlo velika", istaknuo je gost Direkta i na kraju ponovio pravila o tome što nikako ne treba raditi ljeti.

"Za početak, tijekom ljetnih mjeseci zabranjeno je paljenje vatre na otvorenom. Građevinski radovi isto tako mogu prouzrokovati požare. Oni dolaze i od HŽ-a. Treba uključiti zdrav razum i ponašati se normalno. Mali roštilj može vrlo brzo prijeći u katastrofalni požar", kazao je u Direktu šef zagrebačkih vatrogasaca Siniša Jembrih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo