ŠEF UPRAVE ZA GRANICU: / 'Ne protjerujemo migrante, već ih odvraćamo na granici. BiH namjerno gura migrantsku krizu prema Hrvatskoj'

Image
Foto: HRT

Ničeno tvrdi da su na graničnom prijelazu Bajakovo zadržane tri osobe koje se dovode u vezu s krijumčarenjem migranata

26.8.2019.
8:25
HRT
VOYO logo

Zoran Ničeno, načelnik Uprave za granicu Ministarstva unutarnjih poslova, rekao je u Dnevniku HTV-a da su na graničnom prijelazu Bajakovo zadržane tri osobe koje dovode u vezu s krijumčerenjem migranata i događajem kod Slatine Pokupske. Naime, jučer ujutro oko tri sata vozač kombija sa 11 migranata sletio je u Kupu kod mjesta Slatina Pokupska, dok je bježao policiji te je uspio pobjeći. Policija je spasila sve migrante, no prilikom pružanja liječničke pomoći jedna je žena preminula.

Ničeno je dodao da među zadržanim osobama nije vozač kombija za kojim policija intenzivno traga. Ipak, kaže da imaju određene informacije o mogućem počinitelju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
POLICIJA JOŠ TRAGA ZA KRIJUMČAREM MIGRANATA KOJI JE KOMBIJEM SLETIO U KUPU: /

Na Bajakovu zatečene 3 osobe koje bi mogle biti povezane sa slučajem

Image
POLICIJA JOŠ TRAGA ZA KRIJUMČAREM MIGRANATA KOJI JE KOMBIJEM SLETIO U KUPU: /

Na Bajakovu zatečene 3 osobe koje bi mogle biti povezane sa slučajem

Povećan broj ilegalnih prelazaka

Upozorio je da je ove godine zabilježeno povećanje ilegalnih prelazaka granice za gotovo 200 posto. "To je za prvih sedam mjeseci 9487 takvih slučajeva. Istovremeno svake godine bilježimo, od kada je taj migrantski krak krenuo preko Bosne i Hercegovine, povećanje zadiranja u sivu zonu, kriminal i krijumčarenje, rast od 100 posto godišnje. I ove godine u prvih sedam mjeseci bilježimo 505 uhićenih krijumčara. Smatramo da to nije samo zbog povećanja broja ilegalnih migranata već i bolje organizacije policije, fleksibilnosti, uključivanja svih snaga u borbu protiv ilegalnih migracija."

Guranje migrantske krize prema Hrvatskoj

Ničeno smatra da Bosna i Hercegovina namjerno migrantsku krizu "gura" na granicu s Hrvatskom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo neki dan u medijima vidjeli snimku kako BiH policija ispred sebe gura grupu od stotinjak migranata i vodi ih prema kampu Vučjak. Problem je što je taj kamp namjerno napravljen na samoj granici s Hrvatskom i policija kantona ne dopušta da se te osobe vrate nazad. Trenutačno je jedina njihova mogućnost odlazak u Hrvatsku. Dakle, oni nisu direktno protjerani u Hrvatsku nego u područje koje ima kontakt jedino s Hrvatskom. Iz toga se može zaključiti da ih tjeraju prema Hrvatskoj, to je posve očigledno", poručio je Ničeno.

Negira optužbe o policijskoj brutalnosti

Ničeno je također negirao optužbe o policijskoj brutalnosti prema migrantima te je rekao kako se u medijima plasiraju teze da je ilegalni prelazak granice "nešto sasvim normalno i da su ti migranti u pravu."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Gleda se samo humanitarni aspekt koji jest zabrinjavajući i mi smo stvarno zabrinuti za humanitarno stanje migranata u BiH. Međutim, to je posljedica nečinjenja u zaštiti granica Bosne i Hercegovine sa Srbijom i Crnom Gorom i nesprječavanje migranata da uđu u BiH. Jednom kada s ciljem dovedete dvije, tri, sedam tisuća migranata u Bihać onda su oni usmjereni samo na ilegalni prelazak u Republiku Hrvatsku. Mi smatramo da je to potpuno nedopustivo i potpuno smo spremni na sve izazove koji slijede", naglasio je.

Sprječavaju ulazak migranata

Tvrdi da hrvatska policija ne radi protjerivanje migranata u BiH već da se odvraćanje migranata obavlja na graničnoj crti. Smatra da žice i ograde nisu rješenje migrantske krize jer su samo "tehničke zapreke koje mogu pomoći u smanjenju broja policijskih djelatnika na nekom mjestu."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo