Dan nakon 'Dana D' /

Šef ruske Sberbanke poručuje Plenkoviću: 'Nacionalizirali ste Agrokor, vratite nam njihov dug!

Šok iz Moskve! Šef ruske Sberbanke suočio je hrvatsku Vladu s dva problema: jedan od njih je zahtjev tog kreditora Agrokora da RH plati milijardu i 100 milijuna eura duga ruskoj banci

6.10.2017.
18:32
VOYO logo

Drugi problem je konstatacija i argument da je Hrvatska nacionalizirala Todorićev Agrokor nad čime se nedavno u svome blogu zgražao i sam Ivica Todorić

"S obzirom da je Hrvatska nacionalizirala Agrokor, to je sada Vladin dug. Hrvatska bi trebala pretvoriti dug u državne obveznice i isplatiti nas", izjavio je prvi zamjenik predsjednika Uprave Sberbanka Maksim Poletaev za Interfax.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hici su danas, dakle, stigli iz Moskve, i to iz banke kod koje se Todorić najviše zadužio - 1,1 milijardu eura - Rusi hoće natrag.

Ma kakvi - uzviknuli su danas i oni koji su digli ruke za Lex Agrokor i oni koji su bili protiv.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vjerojatno će svi sada od države tražiti da Agrokorove dugove plaćaju građani", izjavio je Gordan Maras (SDP), saborski zastupnik.

"Ovo nije dug građana, ono ne smije postati dug građana i za to smo se borili", ističe Božo Petrov (MOST), potpredsjednik Sabora.

Iako se ni Plenković ni Ramljak o ruskom zahtjevu nisu još oglasili za pretpostaviti je da će i oni ponoviti da nema šanse da će Hrvatska platiti dug.

A baš je taj isti šef Sberbanke koji danas utjeruje dugove - krajem svibnja, dakle dva mjeseca nakon stupanja na snagu Lex Agrokora - bio na sastanku s Plenkovićem

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imali smo vrlo čist sastanak. Razgovarali smo o puno tema i mislim da ćemo naći rješenje", izjavio je tada Maksim Poletaev, prvi zamjenik predsjednik uprave Sberbanke.

Istovremeno, poslovna zajednica još se oporavlja od jučer iznesenih brojki o 13,4 milijarde kuna debelom Todorićevu muljanju s knjigama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Takvih prepravaka ne bi trebalo biti. Ponovit ću, ja sam iznenađen da su tako velike razlike", istaknuo je Ivica Smiljan, predsjednik Odbora za standarde financijskog izvještavanja.

Još uvijek se svi pitaju kako se takvo napuhavanje vrijednosti i prikazivanje u lažnom boljem svjetlu kako bi se užicalo što više kredita kod bankara - uopće moglo dogoditi? Kako nitko od starih revizora i onih koji ih trebaju kontolirati - to nije vidio? Objašnjenje - Todorićeva uprava nije bila obvezna uzeti neovisnog procjenitelja vrijednosti. 

"Ali je revizor zato s druge strane, on mora vidjeti i procijeniti je li ta procjena točna ili ne, čak i revizor može nekog neovisnog angažirati procjenitelja, ali to nije uvjet", objašnjava Smiljan.

No, očito je revizorska kuća koja je Todorića kontrolirala godinama – napravila ogromne previde. A nitko ih nije kontrolirao. Baš zato u novom zakonu o reviziji stoji da će ubuduće kontrolore kontrolirati Ministarstvo financija. Pa nam tako nakon Lex Agrokora slijedi i Lex Revizija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo