ŠEF ORKESTRA NAPUSTIO BEND, ALI BANDIĆEVA INTERESNA HOBOTNICA ŽIVI: / 'Taj će milje tražiti neke nove uporišne točke'

Image

Unatoč više od 250 kaznenih prijava protiv sebe, Milan Bandić do smrti je ostao - nevin čovjek

3.3.2021.
13:16
VOYO logo

Protekla tri dana u medijskim i političkim analizama i komentarima života i djela Milana Bandića vjerojatno ste češće nego ikad čuli frazu "Povijest će pokazati", ili "Vrijeme će pokazati". To je najizlizanija fraza u Hrvatskoj i koristi se kad autor o određenoj osobi ili temi želi kazati nešto neugodno čime bi se nekome mogao zamjeriti, ali kako se hrvatski autor uglavnom nikome ne želi zamjeriti, onda se eto tako pozove na vrijeme ili povijest, komentirao je Zoran Šprajc za RTL.

Premda je dokazano da ni povijest ni vrijeme nisu nikad ništa pokazali ako pri tome ljudi nisu nešto i kazali. U ovom slučaju i ovom trenutku nezgodno je reći da se pokojni gradonačelnik sumnjiči i optužuje za djela teške korupcije, da ga prati glas političara koji nije birao sredstva kako bi na račun proračuna i naših sredstava došao do svojih sredstava. O tome postoje i neke sudske bilješke, uskočke optužnice, ali onako kako je Milan Bandić svojom smrću odnio svoju zadnju političku pobjedu tako je odnio i ovu pravosudnu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
KALINIĆ KAŽE DA SE SVAĐAO S BANDIĆEM OKO KADROVA: /

'To je ključno pitanje. Jer kad netko jedanput dođe, više ga se ne možete riješiti'

Image
KALINIĆ KAŽE DA SE SVAĐAO S BANDIĆEM OKO KADROVA: /

'To je ključno pitanje. Jer kad netko jedanput dođe, više ga se ne možete riješiti'

Suđenje za aferu Agram

"Razumio sam u potpunosti tekst i točke optužnice, i po nijednoj točki se ne osjećam krivim." Tako se Milan Bandić izjasnio lani u veljači, kada je suđenje za aferu Agram, više od pet godina nakon što je otvorena, krenulo. Zbog tog je slučaja Bandić u jesen 2014. i uhićen, zajedno s 15 suradnika, pod sumnjom za razna nedjela na štetu grada - od nezakonitog zapošljavanja, zamjene zemljišta, zbrinjavanja otpada do korištenja auta na račun grada. Nakon mjesec dana pritvora pušten je uz jamčevinu od 15 milijuna kuna,

"...koji čovjek koji nešto vrijedi u Hrvatskoj nije bio u zatvoru bar tri mjeseca...", kazao je tada Bandić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Idućeg proljeća vratio se na dužnost, dobio još jedan mandat, i gotovo ga odradio do kraja, a da ni nepravomoćnu presudu nije dočekao. I sad se postupak obustavlja. "USKOK mora prilagoditi taj činjenični opis optužnice ovoj novonastaloj situaciji, onda se postupak u odnosu na ostale okrivljene nastavlja", kaže Krešimir Devčić, glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu.

A to znači da prvooptuženi postaje poduzetnik Petar Pripuz, čiji je odvjetnik uvjeren u pozitivan ishod. "U konačnici, mi vjerujemo da će Petar Pripuz biti oslobođen, a to u nekakvom simboličkom smislu znači da će i Milan Bandić biti oslobođen za glomazni otpad", kaže njegov odvjetnik Anto Nobilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Afera Štandovi

Oslobođen je i prije više od dvije godine u aferi Štandovi, što ostaje jedina presuda koju je Bandić doživio pred sudom, iako nepravomoćna jer Vrhovni sud još nije donio svoj stav. "Meni je žalosno što to tako dugo traje. Bio je iznimna stranka. Jako inteligentan, nije se nikad miješao u obranu", rekla je odvjetnica Milana Bandića Ksenija Vržina.

Za sve ostale afere obrana mu nije ni trebala jer nikada nisu ni došle do suda. U nekoj drugoj zemlji možda bi ga već prvo posrnuće, kada je 2002. pod utjecajem alkohola skrivio prometnu nesreću pa pokušao podmititi policajca, stajalo karijere. Ne i u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad vas jednom zmija ujede iz rupe, samo bedak si dozvoli da ga drugi put ujede iz rupe, iz iste rupe", kazao je Milan Bandić. Zato se iz nekih drugih rupa u dva desetljeća na čelu grada nagomilalo na desetke sumnjivih poslova.

Preplaćene instalacije

Za mnoge instalacije kraj kojih Zagrepčani svakog dana prolaze sumnjalo se pa i sudilo da su ili preplaćene ili su ih radile gradu bliske firme - od prometnih stupića, kanti za smeće, skupih WC-a, pa do nadstrešnica na autobusnim i tramvajskim stajalištima, kod kojih je možda i najbolje vidljiva sva apsurdnost procesuiranja velikih gradskih afera - njih 600 grad je debelo preplatio još 2009., tek šest godina kasnije podignuta je optužnica, a suđenje ne da nije pri kraju nego je ove, 2021., krenulo ispočetka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tom je procesu Bandić bio samo svjedok, ali je ostala zapažena njegova izjava o tome kako upravlja gradom. "Ja sam šef orkestra, savršenog tima, gdje se čuje samo jedan takt. I to radim 17 godina, šest puta za redom dobio povjerenje građana, i onda si udvaram da sam dobri tata grada jer to za milijun godina, neka uđe u zapisnik, nikad nitko neće dobiti", kazao je Bandić.

Nove uporišne točke

Taj način Bandićeva upravljanja gradom godinama je pratio kolega Ivan Pandžić, koautor njegove neautorizirane biografije. Sustav je, kaže, funkcionirao po principu - na halo. "Kad se nazove i kad se kaže, onda se to i odradi, bez puno pitanja. I sasvim je apsurdno, s druge strane, da je čitavo njegovo bivše Poglavarstvo osuđeno ili pod optužnicama, ali da je Milan Bandić rekao da o tome ne zna ništa", kaže novinar 24 sata Ivan Pandžić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedna od afera posljednjih godina razvila se i oko zagrebačkog Adventa, velike turističke atrakcije, no s jako mutnom pozadinom. "Gdje su podobni dobivali jeftino lokacije, preprodavali, na koji način se ulazilo u te kućice, koliko se zarađivalo, to nitko nije vidio i nije postavljao pitanje, pa otprilike tako funkcionira na svakom projektu. Koliko god dobar bio, uvijek se pokaže da se neki kum okoristio", kazao je Pandžić.

Bandićevim aferama godinama se bavio tjednik Nacional, u posljednje vrijeme s naglaskom na razračunavanja, kako kaže glavni urednik, interesne hobotnice koja ostaje iza njega. "To je jedan proces koji će sada imati novu dinamiku, nema više Bandića, i taj će milje tražiti neke nove uporišne točke. Ostaje otvoreno da se vidi hoće li je naći u ostacima njegove administracije, ili će se ta administracija u nadolazećem vremenu prikloniti nekim novim autoritetima, za čije će interese nastaviti raditi", kaže Berislav Jelinić, glavni urednik Nacionala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo