ŠEF IDS-a NAJAVIO: / 'Pripremamo novi zakon, tražit ćemo zatvorske kazne za ustaški pozdrav 'Za dom spremni''

Image
Foto: screenshot N1
17.9.2017.
15:12
screenshot N1
VOYO logo

Odgovarajući na pitanje kako gleda na rješenje koje je Vlada donijela u dogovoru s HOS-ovcima vezano za spornu poloču prvo postavljenu u Jasenovcu, a sada preseljenu u Novsku, Miletić je rekao: "Gledam kao na nešto jako loše i štetno za Hrvatsku. Sve države u Europi se ograđuju od takvih stvari, upravo je i talijanski parlament a što treba potvrditi njihov Senat, dionio odluku o zabrni fašističkog znakovlja, a koji je čak predvidio kaznu za takva nedjela.

Mislim da to Hrvatskoj šteti, tu fali odlučnosti, prije svega Vlade da raskrsti s time, da se ne pokušava ublažiti nešto što je bilo loše, da se ne može izjednačavati antifašizam i ustaški pokret. Držim da to jako šteti Hrvatskoj i vrijeđa naše građane, posbice nas u Istri jer sjetimo se što je činio ustaški pokret - odrekao se dijelova Hrvatske - Dalmacije, sjetimo se da su upravo antifašisti donijeli povijesne odluke o priopjenju Istre matici Hrvatskoj. Stoga ne znam tko danas u Hrvatskoj može biti protiv antifašizma s jedne strane, a s druge relativizirati taj pozdrav kad svi skupa znamo što on znači. Premještaj ploče je po meni još gori potez.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je jednostavno trebalo maknuti i jasno definirati da to nije dozvoljeno. Stoga će IDS upravo u proceduru uputiti takav zakon koji će jednom zauvijek definirati koje stvari u ovoj zemlji ne možemo tolerirati. Ne da ćemo ih zabraniti - nego one koji se s time pokušavaju igrati - njih naprosto treba kazniti."

Najavio je da će zakon uputiti u Sabor s početkom rada parlamenta. "Mi smo pripremili zakonsko rješenje s obrazloženjem, idemo s time u proceduru i vrlo jasno ćemo definirati koje znakovlje nije prihvatljivo. Posebno ovaj sporni poklič "Za dom spremni!"", izjavio je Miletić te potvrdio da bi za prekršitelje bile predviđene zatvorske kazne: "Sve razvijene demokratske zemlje, a tako je i u Italiji i u Njemačkoj, takve ljude kažnjavaju zatvorom."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo