IVAN ERGOVIĆ / Šef firme kojoj je Škugor jeftinije prodavao plin sad tvrdi: 'Novi direktor INA-e nam je dao povoljniju cijenu'

Image
Foto: Slavko Midzor/Davor Javorovic/PIXSELL

Ergović je rekao da je Nexe krajem lipnja imao fiksiranu cijenu plina

21.10.2022.
12:10
Slavko Midzor/Davor Javorovic/PIXSELL
VOYO logo

Već su ljetos donedavni direktor iz INA-e Damir Škugor i njegov suradnik Stjepan Leko snimljeni kako dogovaraju da će tvrtki Nexe iz Našica prodati plin po fiksiranoj cijeni i pritom "nešto smuljati" kao razlog za umanjenje cijene. Moglo se čuti tada i da namjeravaju navesti da nemaju kamo s tim plinom pa ga je "bolje prodati nego spaliti."

Obojica su trenutno pod istragom u aferi INA, a direktor tvrtke Nexe, Ivan Ergović potvrdio je za Telegram da su u srpnju ove godine kupili jeftiniji plin od INA-e. Kaže da su ga platili oko 90 eura po megavatsatu, a Škugor u isto vrijeme nije htio Petrokemiji spustiti cijenu ispod 150 eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bitno je naglasiti da je Škugor imao odlučujući utjecaj na određivanje cijene plina pa je zbog pogodovanjama određenim tvrtkama na kraju i uhićen.

Image
ANALIZIRAJU DVIJE GODINE /

Nakon slučaja Škugor, INA pokrenula postupak vanjske revizije. Otkrili koja je tvrtka posao dobila na natječaju

Image
ANALIZIRAJU DVIJE GODINE /

Nakon slučaja Škugor, INA pokrenula postupak vanjske revizije. Otkrili koja je tvrtka posao dobila na natječaju

Tajne snimke otkrivaju kako se Škugor dogovarao s Nexeom, a odgovorna osoba iz spomenute tvrtke rekla je da im je isplativo paliti pogone "jedino ako im je ulazna cijena plina do 90 eura".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako je to nemoguće, pokrenut ćemo samo jedan pogon, a drugi će ostati zatvoren", govori u tajno snimljenom razgovoru sugovornik iz Nexea Škugoru. Objašnjava mu dalje da će vjerojatno ugasiti proizvodnju tijekom zime kada cijene plina eksplodiraju. Škugor na to, snimljeno je, odgovara: "Dobro, ti bi tako, dobro". Zatim nastavlja: "Hoćeš li ti biti tako susretljiv prema nama kada nam bude trebalo za koju godinu, kad neki ljudi budu radili i kad budu kupovali ciglu? Kolege planiraju radit’ pa se sjeti toga", piše Telegram.

Škugor mu je poručio da će oba pogona raditi od srpnja do rujna, a za listopad će "još vidjeti."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odmah nakon toga Škugor zove Leku te mu objašnjava da “"operativno rješava provedbu posebnih ugovora u sustavu INA-e".

Ergović je rekao da je Nexe krajem lipnja imao fiksiranu cijenu plina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zatim smo ju i u srpnju fiksirali na onu poznatu od 93,5 eura. Ja sam osobno bio kod gospodina Škugora na sastanku. On nas ničime nije ucjenjivao. Ni on ni INA nisu nam pogodovao", rekao je direktor Nexea.

"Mi smo u Vinkovcima u našem pogonu za 8. i 9. mjesec dogovorili fiksiranu cijenu iz 7. mjeseca zato što tamo postoji plin koji se ne može nigdje drugdje spaliti osim u našem pogonu ili ga mogu pustiti u atmosferu. Zato smo tamo uspjeli dobiti tu cijenu. U Našicama, gdje je naša najveća tvornica, plaćali smo plin po tržišnim uvjetima”, izjavio je Ergović u ponedjeljak u Našicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je da doista nije bilo pogodovanja podataka, a da su sada, s novim direktorom prodaje u INA-i, dogovorili još povoljniju cijenu kaptažnog plina.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo