'DOŠLO JE DO PROMJENA' / Šef covid odjela KB Dubrava: 'Ako se nastavi ovaj trend, idemo prema kraju epidemije'

Image
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Iako nije htio govoriti o kraju epidemije, Baršić je kazao da smo 'bliže kraju nego prije godinu dana'

20.1.2022.
14:10
Slavko Midzor/PIXSELL

Iako Hrvatska bilježi rekorde po broju novozaraženih, zabilježen je i manji broj hospitalizacija i nešto blaže kliničke slike pacijenata. Šef covid odjela KB Dubrava, infektolog dr. Bruno Baršić, napominje da je situacija u zemlji i dalje ozbiljna.

Govoreći o stanju u bolnici, Baršić je kazao da se stanje poboljšava i da imaju sve manje bolesnika. "Mijenja se klinički spektar pojavom omikrona, nema toliko upala pluća, no dolaze pozitivni pacijenti s nizom drugih bolesti, od moždanih udara, kirurških problema… Neki problemi su povezani s infekcijom", rekao je Baršić za N1.

Image
OMIKRON NEZAUSTAVLJIVO HARA /

Srušili smo rekord! Imamo gotovo 17 i pol tisuća novozaraženih koronom, preminule su 43 osobe

Image
OMIKRON NEZAUSTAVLJIVO HARA /

Srušili smo rekord! Imamo gotovo 17 i pol tisuća novozaraženih koronom, preminule su 43 osobe

"Cijepljenih imamo nešto manje nego u prethodnim valovima. Oni koji dolaze s upalom pluća, stariji su pacijenti i necijepljeni. Među pozitivnima ima nekoliko cijepljenih, ali imaju druge sindrome koji nisu vezani uz covid", dodao je.

Govoreći o stanju s medicinskim osobljem, Baršić je kazao da ima bolesnog osoblja koje ostaje kod kuće ili u izolaciji. "To je više od 60 djelatnika. To utječe, teško je, jer je i inače manjak osoblja, ali preživljavamo", poručio je.

'Ako se nastavi ovaj trend...'

Iako nije htio govoriti o kraju epidemije, kazao je da smo "bliže kraju nego prije godinu dana". "Nadam se da ide u dobrom smjeru, teško je prognozirati. Ako se nastavi ovaj trend, idemo prema kraju", kazao je Baršić.

Osvrnuo se i na potpuno ukidanje protuepidemijskih mjera u zemljama poput Izraela i Velike Britanije.

"Volio bih da se takav scenarij dogodi, ali oni imaju 90 posto procijepljenih, a mi u nekim krajevima imamo katastrofalno nisku procijepljenost. Prate se učinci mjera, time se bave epidemiolozi. Naravno da i politika utječe na mjere, ali struka se time bavi i znaju zašto nešto predlažu", poručio je. Kazao je i kako smatra da su se dosad cijepili svi oni koji su htjeli te da ne vjeruje da se mjerama može nešto potaknuti.

"Tko se cijepio - cijepio se. Treba govoriti, možda netko nešto čuje, ali ne vidim da ćemo imati veliko poboljšanje racionalnim pristupom. Neke zemlje uvode obavezu, ali to je stvar politike, epidemiologa itd.", zaključio je Baršić.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama