SEDMORICA IZ OKOLICE ZADRA SILOVALA MALOLJETNICU I SLOBODNI SU: / 'Kako ih je sudac pustio? Pa optuženi i žrtva žive u istom mjestu!'

Image
Foto: PIXSELL / ilustracija, Davor Javorović

Socijaldemokratski forum žena SDP-a poslao je otvoreno pismo ministru pravosuđa Draženu Bošnjakoviću povodom puštanja sedmorice optuženika za silovanje

14.10.2019.
11:00
PIXSELL / ilustracija, Davor Javorović
VOYO logo

Nakon što je sudac istrage zadarskog Županijskog suda, Ivan Marković, pustio na slobodu sedmoricu optuženika za silovanje, zlostavljanje i ucjenu iz okolice Zadra, Socijaldemokratski forum žena SDP-a poslao je otvoreno pismo ministru pravosuđa Draženu Bošnjakoviću u kojemu traže da hitno utvrdi činjenice i okolnosti pod kojima je to učinjeno.

Image
SEDMORICA MLADIĆA KRAJ ZADRA SEDAM PUTA U GODINU DANA SILOVALI MALOLJETNICU: /

Pušteni su da se brane sa slobode!

Image
SEDMORICA MLADIĆA KRAJ ZADRA SEDAM PUTA U GODINU DANA SILOVALI MALOLJETNICU: /

Pušteni su da se brane sa slobode!

Pismo prenosimo u cijelosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Optuženi i žrtva žive u istom mjestu

"Poštovani ministre Bošnjakoviću, povodom vijesti koju su prenijeli mediji o puštanju na slobodu sedmorice mladića - optuženika za kazneno djelo višestrukog grupnog silovanja, zlostavljanja, premlaćivanja i ucjenjivanja šesnaestogodišnjakinje, tražimo od Vas da promptno utvrdite činjenice i okolnosti pod kojima je sudac istrage zadarskog Županijskog suda, Ivan Marković, optuženike pustio da se brane sa slobode.

Ono što je posebno tragično, optuženi i žrtva žive u istom mjestu, no da i ne žive, vjerojatno ste svjesni koliki utjecaj puštanje na slobodu može izvršiti na sam istražni postupak, ali i na dodatno traumatiziranje i osjećaj straha kod maloljetne žrtve. Koliku traumu je počinjeno zlodjelo, u trajanju od godine dana, prouzročilo kod maloljetne djevojke, vjerojatno možete razumjeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U trenucima kada donošenjem odluke o brisanju kaznene odredbe spolnog odnosa bez pristanka i postrožavanja sankcija za počinitelje nasilja nad ženama šaljete poruku da ste se sa seksualnim i svakim drugim nasiljem voljni odlučnije obračunati, ovakav potez istražnog suca navodi na sumnju kako pravosudni sustav nema namjeru slijediti takve odluke.

Problematično pravosuđe u Zadru

Nažalost, očito ćete morati ponovno posjetiti Zadar, čije pravosuđe učestalo privlači pažnju svojim postupanjima i odlukama koje donose na štetu žrtava te tamo na licu mjesta utvrditi kako je do takve odluke moglo doći. Očito je da ćete morati djelovati osobno i izravno jer ovaj slučaj pobuđuje i sumnju na pogodovanje osumnjičenima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovim putem Socijaldemokratski forum žena ponovno traži od Vas i od drugih nadležnih tijela punu provedbu Istanbulske konvencije koja počiva na prevenciji nasilja nad ženama, zaštiti žrtava i kaznenom progonu počinitelja, kao i da se sve navedeno provodi u praksi.

Propise, naime, nije dovoljno samo izmijeniti, odluke nije dovoljno samo donijeti. Potrebno ih je sustavno, odlučno i nepristrano provoditi. Javnost mora osjetiti njihov učinak", zaključuju u otvorenom pismu iz SDFŽ SDPH-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo