Sedamnaest uličnih lampi platili 726.800 kuna

Zagrebački Marulićev trg u prošloj je godini dobio 17 novih uličnih svjetiljki. Grad je za njih izdvojio nevjerojatnih 726.

1.2.2010.
16:14
VOYO logo

Sedamnaest novih uličnih svjetiljki na Marulićevom trgu u Zagrebu plaćeno je iz džepa poreznih obveznika čak 726.800 kuna. Informacija je to koja stoji u Izvješću o realizaciji Malih komunalnih akcija iz 2009.

Tako se Zagreb, nakon "Bandićevog zlatnog WC-a" i ZET-ove kućice, može pohvaliti i "zlatnim feralima" u središtu grada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na prenapuhane iznose radova upozorila je vijećnica Zelene liste Vjera Pećanić.

"Ostala sam frapirana! Zar smo doista trebali toliko platiti uličnu rasvjetu? Prošli saziv Vijeća, dakle prije svibanjskih lokalnih izbora, prihvatio je plan financiranja i sad iz Izvješća o realizaciji možemo vidjeti koliko smo sve to platili. Lijepo su nam nasljedstvo ostavili. Kao vijećnica zatražit ću detaljnije specifikacije i objašnjenje o nastalim troškovima. Ilustrativni je podatak, primjerice, za lokaciju u Šubićevoj. Ukupno 20 stupova s lanternama plaćeno je gotovo upola manje – 394 tisuće kuna. Ako se već pozivamo na krizu i recesiju, zašto se nije išlo na jeftiniju varijantu?", upitala se Pećanić u razgovoru za Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Vijeća Marijan Oljica (SDP) upozorio je tijekom sjednice Donjeg grada, pod koji spada Marulićev trg, kako Izvješće ne otkriva jesu li izvođači izabrani javnim natječajem, no da je indikativno to što se u komunalnim akcijama pojavljuju vrlo često iste tvrtke, koje, kao po nekoj uhodanoj praksi, kasne s rokovima dovršetka posla, a pritom nekvalitetno izvedu zahvate.

Upravo stoga Tomislav Radić (HSS) smatra kako dotične tvrtke treba tužiti, a priliku dati drugima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vijećnica Pećanić, analizirajući Izvješće, izdvojila je konkretan primjer loše izvedenih radova upirući prstom u park na Mažuranićevom trgu.

"Uz rekvizite za dječje igralište postavljene su skupocjene granitne kocke na mjestu šljunčanih staza. Iste te kocke danas možete rukom bez alata izvaditi iz ležišta! Kako je to moguće, samo par mjeseci od postavljanja? Teško je vjerovati da bi nekoliko kiša i snijeg uništile podlogu da je kvalitetno postavljena. Cijena za taj dio poslova u Izvješću ne postoji! Istaknuta je tek ukupna cijena radova na ovoj lokaciji i iznosi oko 3,7 milijuna. Za jedan park s dječjim igralištem previše", pojasnila je Pećanić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz službenih podataka gradske uprave zna se tek da je park obnavljan u dvjema fazama. Tako je 2008. uloženo 1,367.206 kuna, a prošle godine 2,370.000 kuna iz Plana MKA, piše Novi list.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo