BORBA PROTIV MENSTRUALNOG SIROMAŠTVA / Skupljaju se potpisi za smanjenje 'ženskog' poreza': 'Naše kćeri, buduće majke novih naraštaja, to zaslužuju'

Image
Foto: Marko Lukunic / Pixsell

Dok se to ne dogodi pozivamo našeg gradonačelnika Krešimira Ačkara da se Velika Gorica pridruži gradovima poput Šibenika, Varaždina, Karlovca, Rijeke i drugih u borbi protiv menstrualnog siromaštva, rekla je Ivana Mlinar

4.12.2021.
14:56
Marko Lukunic / Pixsell
VOYO logo

U naumu da se smanji takozvani "ženski" porez, odnosno porez na uloške i tampone koji iznosi ogromnih 25 posto, svakim se danom uključuje sve više žena.

Tako je nedavno pokrenuta Inicijativa za smanjenje poreza na menstrualne potrepštine s 25 posto na 5 posto, koju čine brojne udruge u suradnji s Inicijativom zastupnica u Hrvatskom saboru, a Udruga za ljudska prava i građansku participaciju "PaRiter" je ispred Inicijative krenula u prikupljanje potpisa za smanjenje poreza, a nakon provedenog istraživanja od prije nekoliko mjesecu koje je pokazalo porazne podatke o menstrualnom siromaštvu u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Nakon šokantnog istraživanja o menstrualnom siromaštvu, iz škole u Varaždinu stigle dobre vijesti

Image

Nakon šokantnog istraživanja o menstrualnom siromaštvu, iz škole u Varaždinu stigle dobre vijesti

Prozvale i gradonačelnika

Priči se priključila gradska organizacija SDP-a Velika Gorica, odnosno njen Forum žena, koje su u subotu prikupljale potpise u gradu za tu inicijativu.

"Dok se to ne dogodi pozivamo našeg gradonačelnika Krešimira Ačkara da se Velika Gorica pridruži gradovima poput Šibenika, Varaždina, Karlovca, Rijeke i drugih u borbi protiv menstrualnog siromaštva", kazala je potpredsjednica velikogoričkog SDP-a Ivana Mlinar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: SDP Velika Gorica

Prikupljanje potpisa za smanjenje ženskog poreza u Velikoj Gorici

"Budimo i mi grad koji je osvijestio problem menstrualnog siromaštva i osigurajmo svojim učenicama u osnovnim školama na svojem području besplatne higijenske potrepštine za sve one djevojčice kojima one trebaju. Naše kćeri, buduće majke novih naraštaja to zaslužuju", rekla je.

Mlinar je dodala kako je u utorak usvojen prijedlog proračuna za iduću godinu, glavnog dokumenta za život grada, te da je u iznosu većem od 633 milijuna kuna vidljivo da bi to bio izdatak koji se ne bi niti osjetio, a pokrile bi se sve osnovne škole grada i okolice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijedlog podržava i HSS, GLAS, MOST,...

Inače, ovaj prijedlog podržavaju i kolegice iz HSS-a, GLAS-a i MOST-a, dodala je Mlinar.

"Zahvaljujem se i kolegicama iz drugih stranaka što su nam se pridružile, jer ovo pitanje sasvim sigurno nije stranački obojeno. Tko god ima majku, kćer, suprugu, sestru ili djevojku ne može ostati imun na ovo pitanje", zaključila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, peticija se može potpisati i elektronskim putem na linku.

Podsjetimo, inicijativu u saboru pokrenula je saborska zastupnica Anka Mrak Taritaš, koja je oko sebe pokupila brojne druge saborske zastupnice. Inicijativu oko peticije pokrenule su nedavno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi ćemo se pobrinuti da žene u Hrvatskoj ne plaćaju porez samo zato što su žene. Ići ćemo i dalje s tim, skakat ćemo po glavi ministru Mariću, skakat ćemo po glavi premijeru Plenkoviću", kazala je Anka Mrak Taritaš.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo