SDP PREDSTAVIO ANTIKORUPCIJSKI PLAN: / Žele postići društveni konsenzus i formirati antikorupcijski savez

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Predstavljajući SDP-ov antikorupcijski plan čelnici te stranke ustvrdili su u četvrtak da korupcija izjeda hrvatsko društvo i glavna je prepreka razvoju,

18.7.2019.
13:54
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

"Građani iseljavaju zbog nepovjerenja u institucije koje zatvaraju oči pred kriminalom. DORH kao da ne postoji, Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa je pod stalnim pritiskom, a Sabor je leglo političke korupcije i odavno ne odražava volju građana. Mi želimo zdravo društvo u kojem su institucije brana samovolji pojedinaca", istaknuo je predsjednik SDP-a Davor Bernardić predstavljajući plan na konferenciji za novinare.

Istaknuo je da je za iskorjenjivanje korupcije potreban sveobuhvatan plan i da je to veliki, ali neophodan zahvat. "Zemlja je u rasulu zbog koruptivne Vlade i korupcije, a naš je plan postići širi društveni konsenzus i formirati antikorupcijski savez. Da se nije kralo u Hrvatskoj bi standard bio barem duplo veći", smatra Bernardić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ŠEF OPORBE ŽESTOKO O REKONSTRUKCIJI: /

'Vlada je koruptivna hobotnica koja proždire Hrvatsku'

Image
ŠEF OPORBE ŽESTOKO O REKONSTRUKCIJI: /

'Vlada je koruptivna hobotnica koja proždire Hrvatsku'

Korupcija je sustav

Sociolog Josip Kregar kazao je kako nije rješenje da ministri s teškim optužbama postaju zastupnici i da trenutno korupcija u Hrvatskoj nije incident nego sustav.

"Nije riječ o pojedincu nego o organiziranim skupinama. Korupcija nije pitanje lošeg odgoja u kući, školovanja, mentaliteta. Korupcija je posljedica loše vlasti. Ne samo da je neefikasna, nego je sadašnja vlast uništila institucije koje su trebale biti prepreka za korupciju i koje su je trebale kažnjavati. Kazne trebaju biti veće, a postupci brži", kazao je Kregar dodavši da program SDP-a sačinjava niz mjera koje će trebati usvojiti kroz zakonske prijedloge. "Institucije moraju zajamčiti da se vlast ponaša odgovorno,” zaključuje Kregar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrhunac rugla

Saborski zastupnik Željko Jovanović istaknuo je da će u petak Hrvatski sabor doživjeti vrhunac rugla. “O rekonstrukciji će glasati većina koja ne predstavlja volju naroda. Za spas Plenkovića glasat će žetončići koji su pobjegli od volje svojih birača, HNS-ovci kojima su birači dali glas da HDZ ne bude na vlasti. To je poraz demokracije i primjer korupcije. Od svih oblika korupcije najgora je ona politička” kazao je Jovanović te dodao kako imamo sustav u kojem je svatko korumpiran ako se odredi visoka cijena.

Drži da SDP-ova plan dolazi u pravom trenutku te da trebamo aktivne i kritične građane, a ne poslušnike. "Naš antikorupcijski plan podrazumijeva i savez s građanima, jer će se i građani uključiti u njegovo kreiranje. Naša poruka je: Trebamo institucionalni i društveni preporod i imamo političku snagu za to”, naglasio je Jovanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SDP-ov plan obuhvaća, među ostalim, utvrđivanje porijekla imovine, strožu kontrolu javne nabave, transparentnost financiranja izborne kampanje, strožu kontrolu imovinskih kartica te oslobađanje Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa političkog pritiska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo