SDP-OVA ZASTUPNICA O POVRATKU U ŠKOLE: 'Nije u redu raditi pokusne kuniće od djece. Znanje se može nadoknaditi, ali zdravlje ne'

Image
Foto: Patrik Macek / PIXSELL

'Vlada je prvo donijela odluku da otvara škole pa tek onda pitala epidemiologe pod kojiim uvjetima ih otvoriti, a sada provjerava može li ih otvoriti.

5.5.2020.
20:46
Patrik Macek / PIXSELL
VOYO logo

Saborska zastupnica SDP-a Sabina Glasovac smatra da ustaškom pokliču "Za dom spremni" nije mjesto ni na fasadama zgrada ni u službenom državnom protokolu.

"Svakome tko poštuje Hrvatsku, Ustav i zakone to mu mora biti jasno", kazala je Glasovac gostujući na televiziji N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Voljela bih da u javnom prostoru ima što manje omalovažavanja, netolerantnog govora, ali toga u Saboru ima na dnevnoj bazi pa tako i predsjednik Sabora zastupnika naziva smećem, premijer Plenković drugog panjem. Tome treba reći dosta, a ključni ljudi u državi moraju biti predvodnici toga", dodala je.

Image
INCIDENT U OKUČANIMA: /

Milanović zbog poruke 'Za dom spremni' otišao s obilježavanja 'Bljeska'! 'Ne želim u tome sudjelovati'

Image
INCIDENT U OKUČANIMA: /

Milanović zbog poruke 'Za dom spremni' otišao s obilježavanja 'Bljeska'! 'Ne želim u tome sudjelovati'

'Ne treba srljati s održavanjem izbora'

Komentirajući nagađanja oko datuma parlamentarnih izbora, Glasovac je rekla kako je SDP spreman jer se "za izbore ne sprema mjesec dana ranije".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Neće nam ništa biti drugačlije nego do sada. Vlada je do sada blokirala rad Sabora kada su imali lokalne izbore, putovali na trošak poreznih obveznika i svoju poziciju vlasti su obilato koristili pa ne treba ništa drugo od njih očekivati ni sada. Ono što bi bilo beskrupulozno je da se partikularni interesi stave ispred interesa zdravlja građana. S izborima ne treba srljati nego tu odluku donijeti na temelju epidemiološke situacije i sigurnosti naših građana, a ne da se srlja u nešto izlažući ljude riziku da bi netko ušičario ili ostvario pobjedu jer mu rejting ide u korist. Dvije su pretpostavke - ukidanje zabrane javnog okupljanja i ukidanje zabrane kretanja", kazala je Glasovac.

Dodala je da Nacionalni stožer donosi više političkih nego zdravstvenih odluka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Odluka o povratku u škole neodgovorna i ishitrena'

Glasovac, koja je bila pomoćnica ministra obrazovanja u vrijeme vlade Zorana Milanovića, osvrnula se i na odluku da se učenici nižih razreda od 11. svibnja vrate u škole. Tu odluku drži neodgovornom i ishitrenom.

"Vlada je prvo donijela odluku da otvara škole pa tek onda pitala epidemiologe pod kojiim uvjetima ih otvoriti, a sada provjerava može li ih otvoriti. To je pogrešna odluka i trebalo je prvo vidjeti koji su uvjeti, zadovoljavaju li škole uvjere i tek onda donijeti odluku. Ovako se uvela dodatna zbrka i pomutnja. Dovoljno govori o tome koliko Vlada može jamčiti sigurnost djeci govori da ministrica i glavni epidemiolog na pitanje bi li svoju djecu poslali u školu odgovaraju zamuckivanjem. Pametnom dosta", kaže Glasovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada vidimo uvjete koje škole i vrtići moraju zadovoljavati naprosto stječe se dojam da skoro nema škole koja te uvjete može zadovoljiti", dodala je rekavši još kako je "puno pitanja, a malo odgovora".

'Znanje se može nadoknaditi, zdravlje ne'

Zapitala se i kako će čistačice u školama održavati higijenski standard kada već sada čiste kvadraturu veću nego je predviđena pedagoškim standardom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije u redu raditi pokusne kuniće od djece, znanje i obrazovanje se može nadoknaditi, ali zdravlje ne", smatra Glasovac.

Kazala je kako joj je jasno da se gospodarstvo mora pokretati, ali da onda treba iskreno reći: otvaramo škole da budu mjesto za čuvanje djece za one roditelje koji nemaju gdje ostaviti djecu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovako hinimo normalnu situaciju i dovodimo roditelje u nenormalnu situaciju da potpisuju da nisu zaraženi oni i djeca. Da su prihvatili naš prijedlog zakona da se za roditelje koji moraju raditi, a nemaju kamo s djecom mlađom od 12 godina da se za jednog roditelja osiguraju naknade, naš prijedlog se nije prihvatio, gospodarstvo se otključava i nije fer da sada roditelje dovode u nemoguću situaciju", kazala je Glasovac u tazgovoru za N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo