SDP / je dobio 5,43 posto manje od plana!

Druga najveća stranka u Kukuriku koaliciji, HNS, obratila se javnosti zbog nagađanja o tijeku pregovora o foteljama i mjestima u državnim poduzećima.

8.12.2011.
17:14
VOYO logo

"U sporazumu koalicijskih partnera koji je potpisan prije izbora određen je omjer kandidata od 1:4,6 (HNS:SDP). Izborni rezultati pokazali su da je ostvareni omjer 1:4,35 (HNS 14 zastupnika, SDP 61 zastupnik). Takav omjer primijenjen je na sastav nove hrvatske Vlade, a bit će primijenjen i na završni obračun udjela stranaka u troškovima kampanje", navodi se u priopćenju HNS-a koje potpisuje Igor Kolman.

Ispada da je, preračunato u postotke, SDP je osvojio 5,43 posto manje mandata od udjela svojih kandidata na listama Kukuriku koalicije!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kolman ne bježi od toga da u HNS-u to sada budi veće ambicije od predizbornog vremena, ali tvrdi i da nema sukoba.

"U skladu s navedenim omjerima, vođeni su i razgovori o broju ministarskih mjesta koja pripadaju pojedinoj stranci koalicije. Razgovori su protekli u prijateljskom i kolegijalnom tonu, na temelju unaprijed definiranih omjera između partnera koji u potpunosti razumiju odgovornost koju su dobili kroz podršku građanki i građana Republike Hrvatske", navodi se u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nema riječi o poduzećima

Podsjetimo, prema informacijama koje su dosad procurile u medije, HNS će dobiti ministarstvo kulture, vanjskih poslova, Ivana Vrdoljaka planira se smjestiti ili u ministarstvo poljoprivrede ili infrastrukture, a predsjednik stanke Radimir Čačić, osim potpredsjedničkog mjesta i ministarstva gospodarstva, navodno, traži i kontrolu nad graditeljstvom, prometom i još nekim resorima.

No, ono što je najviše (u)zbunilo javnost su napisi da HNS traži nadzor nad većinom najvažnijih državnih tvrtki, što je Čačić demantirao kazavši da ovo nije HDZ-ova vlada. Međutim, na pitanje o kriterijima i metodama postavljanja šefova tih poduzeća, drsko je odvratio novinaru da s njim neće raspravljati! Poduzeća se ne spominju niti u priopćenju od četvrtka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo