SDP ĆE U PETAK OPSTRUIRATI HDZ i Most: / Žele spriječiti izlasavanje zakona, poslužit će se 'filibusteringom'?

Image
Foto: PIXSELL, Patrik Macek
10.10.2016.
17:24
PIXSELL, Patrik Macek
VOYO logo

Naime, prema tom potezu, zastupnik ne prestaje govoriti za govornicom, kako bi spriječio donošenje nekog zakona.

Član SDP-ovog predsjedništva i član saborskog Odbora za Ustav i poslovnik te Odbora za zakonodavstvo, nije potvrdio da će SDP izvesti takvu opstrukciju. No, o Mostovoj namjeri da se o zakonima glasa bez javne rasprave rekao je sljedeće:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ne postoji izričita poslovnička odredba koja bi branila takvo postupanje. Ali nije u skladu s demokracijom i parlamenarnom procedurom da se zakoni u Saboru donose bez da budu raspravljeni na matičnim radnim tijelima i na doboru za zakonodavstvo.'

Na pitanje koja je ona namjera oporbe ako će Most i HDZ odmah glasovati o zakonima, Grbin je kazao:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SDP spreman pokrenuti postupke pred Ustavnim sudom

'SDP će vrlo jasno upozoriti na postojanje potrebe savjetovanja sa zainteresiranom javnošću, upozorit ćemo na sve nedostatke tih zakona, pogotovo onaj o smanjenju sredstava lokalne samouprave. I ako unatoč tome vladajući donesu te zakon, pokrenut ćemo postupke pred Ustavnim sudom za njihovu ocjenu.

SDP je 2011. izglasao neke zakone, ali ne na konstituirajućoj sjednici već na izvanrednoj sjednici koja je počela nakon nje, koja je trajala taj dan i dan nakon toga. No Ustavni sud je nakon toga zauzeo stajalište da takvo postupanje nije moguće bez da se jasno propiše koji se zakoni mogu donositi na taj način. S obzirom na to da imamo upozorenje Ustavnog suda jasno je da takva procedura nije dopuštena i usklađena sa Ustavom', rekao je Grbin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirao je Petrovljeve najave kažnjavanja saborskih zastupnika koji ne dolaze na posao kada se izlasava zakon.

'Most već neko vrijeme uvodi novine u liberalnu demokraciju. Most očito smatra da oporba ne smije koristiti oružje koje joj je na raspolaganju, a to je opstrukcija. Naravno da nešto treba poduzeti glede dolaska zastupnika na sjednice. Ali kažnjavati zastupnike koji svoj politički stav izražavaju na način da opstruiraju glasovanje o zakonu, kao što je SDP učinio kada je spriječio izglasavanje zakona o povećanju dopunskog osiguranja, nije u duhu demokracije, zaključio je Grbin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo