JESTE LI ZNALI...? / Saznajte zanimljivosti o zvijezdi 'Uvoda u anatomiju'

Image
Foto: RTL

U nastavku doznajte tko je Sandra Oh i kako je dospjela u jednu od najboljih doktorskih serija današnjice, čija se osma sezona prikazuje na RTL Televiziji svakog utorka u 21:25 sati!

11.6.2013.
17:31
RTL
VOYO logo

Kad je serija 'Uvod u anatomiju' u pitanju, vjerni će gledatelji odmah reći svoje mišljenje o osebujnom sporednom liku Cristini Yang. Ovu najratoborniju i najhrabriju stažisticu Seattle Grace bolnice gledatelji ili vole ili ne vole, sredine praktički i nema. Njezine postupke i izjave mnogi vole raščlanjivati po društvenim mrežama kako bi doznali dubinu lika, baš kao što mnogi čine i za najpoznatijeg televizijskog doktora Housea. No, ono što malo ljudi zna je da iza ovog intrigantnog lika stoji vrhunska Sandra Oh! U nastavku doznajte tko je Sandra Oh i kako je dospjela u jednu od najboljih doktorskih serija današnjice, čija se osma sezona prikazuje na RTL Televiziji svakog utorka u 21:25 sati!

Image
Foto: RTL



•    42-godišnja Sandra Miju Oh rođena je Kanađanka. Njezini roditelji Joon-Soo i Young-Nansu oženili su se u Seulu, Južnoj Koreji i oboje imigrirali u Kanadu kako bi studirali na sveučilištu u Torontu. Ima brata Raya i sestru Grace. Pravi je poliglot jer osim engleskog, korejskog i francuskog, Sandra razumije i španjolski. Za to je najzaslužnija njezina druga strast nakon glume – putovanja. Obožava putovati u Španjolsku, posebno u Barcelonu.

•    Iako ju je serija 'Uvod u anatomiju' vinula među slavne i poznate osobe šoubiznisa, Sandra je ustvari veteran zabavljačke industrije. Od kasnih 1980-tih pa sve dosad, Sandra je glumila u čak 60-tak projekata – glumila je glavne i sporedne uloge u nekoliko filmova ('Stranputica' iz 2004.), mini serija, serija ('Sutkinja Amy' iz 2001., 'Dva metra pod zemljom' iz 2001.), te posuđivala glasove animiranim likovima (Disneyjev film 'Mulan II' iz 2004., TV serija 'American Dad!').

•    Već je s četiri godine odlazila na profesionalnu poduku baleta, da bi se sa svojih deset zaljubila u glumu. Debitantsku ulogu ostvarila je u predstavi 'The Canada Goose', a strastveno je sudjelovala u srednjoškolskoj glumačkoj skupini. Nakon toga odlučila je studirati dramu na prestižnoj glumačkoj školi u Montrealu. Prvu veću kazališnu ulogu imala je u predstavi „Oleanna“ u Ontariju, a prvu ozbiljnu televizijsku ulogu u kanadskom televizijskom filmu „The Diary of Evelyn Lau“ 1997. kada je bila odabrana za glavnu, naslovnu ulogu između tisuću prijavljenih.

•    Njezine su se interpretacije mnogo puta nagrađivale diljem svijeta. Osim nekoliko nagrada Genie (kanadski ekvivalent Oscaru), Cable Acea i Thetre Worlda, dobila je i nagrade Udruge filmskih i TV glumaca, te nagradu za najbolju glumicu na FIPA festivalu u Cannesu.

•    Međutim, Sandra se uvijek borila za svoju budućnost kao glumica. Na svom je trnovitom putu prvo morala opravdati roditeljima zašto ne želi postati doktorica ili pravnica, a zatim se morala boriti za uloge u konkurenciji od mnogo 'jačih' glumica. Bilo je perioda kada je istovremeno igrala pet uloga istovremeno, što kazališnih što televizijskih, ali i perioda kada je bila u besparici i bez posla. Baš joj se tada osmjehnula sreća jer je sa zadnjih nekoliko dolara kupila dobitnu srećku vrijednu 5.000 dolara!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL


•    U tri je filma glumila trudnicu – 'Last night' (1998.), 'Pod suncem Toscane' s Dianom Lane (2003.) i 'Cake' s Heather Graham (2005.).

•    Unatoč tome što je u rodnoj Kanadi poznata glumica, Sandra je prije 'Uvoda u anatomiju' u Americi bila potpuno anonimna. Zahvaljujući toj seriji, koja je svoj trnovit put započela kao ljetni hit 2005., Sandra se proslavila kao nova medijska zvijezda, ali i vrhunska glumica koja je već iduće godine osvojila svoj prvi, ali ne i jedini Zlatni globus.

•    Za ulogu buntovne Cristine Yang u drugoj je sezoni serije 'Uvod u anatomiju' (2005.) ugovorila honorar od 125 tisuća dolara po epizodi, odnosno otprilike 3 milijuna dolara po sezoni. Danas dobiva 350 tisuća dolara po epizodi, odnosno vrtoglavih 15 milijuna dolara po sezoni.

•    2003. se udala za scenarista i redatelja Alexandera Paynea 2003. Njihov prvi i zasad jedini zajednički uradak bio je Oscarom nagrađen film 'Stranputica' iz 2004. Rastali su se nakon 2 godine braka bez medijske pompe.

•    Iako nije konvencionalna ljepotica, Sandra zasigurno posjeduje 'ono nešto' zbog čega joj je nemoguće odoljeti. Egzotičan izgled i zanimljive oči postale su njezin zaštitni znak, a zbog ambicije i samouvjerenosti uvijek će se naći na ljestvicama najzanimljivijih televizijskih ljepotica današnjice. Za nju se definitivno može reći da je utrla put mnogim zapostavljenim glumicama azijskog podrijetla. „Kad biram uloge, nikada se ne uspoređujem sa ženama bijele ili crne puti. Da to činim, vjerojatno bih već odavno umrla“, izjavila je u jednom intervjuu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo