Potraga za somom / Savsko čudovište: Direkt u potrazi za somom od 2 metra i 100 kila koji živi u Savi i jede pse

Uz obalu Save u Zagrebu viđen je i snimljen ogroman som - dugačak preko 2 metra i težak više od stotinu kilograma. A jedna Zagrepčanka vjeruje da je baš ta neman prije 6 godina točno u ovo vrijeme progutala njezinog psa.

13.9.2017.
22:45
VOYO logo

Živi li divovski som koji jede pse u zagrebačkoj Savi?

Legenda o velikom i strašnom somu postoji već šest godina. U Zagrebu, ovdje ispod Hendrixova mosta jedan je gospodin šetao svog francuskog buldoga, a kad je pas uskočio u rijeku, on je uskočio za njim - ali ga nije našao. Priču je ispričao supruzi koja tvrdi da ga je pojeo veliki som. Nitko im nije vjerovao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

...sve do fotografije snimljene prije nekoliko dana. Veliki som postoji, ponovno pliva blizu obale i neki vjeruju da je baš on pojeo psa prije 6 godina, pa smo se uputili u potragu.

Prva postaja - ribič na Savi. Davor peca 30 godina i kaže čudovišni som je viđen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Kako ne, vidjeli su ga. Samo on ne reagira. Som ima veliku glavu som ima velika usta. Teško je uloviti soma na malu udicu. To su velike udice koje imaju male zubce i onda ih on više ne može izvući.”, kaže Davor Hrstić, ribič iz Zagreba.

Vjeruje da može pojesti psa kad je gladan, ali ne i da je težak 100 kilograma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Vjerujem da je u Savi. Sava je puna ribe. Som je veliki, ali nije 100 kila. Najveći som koji je ulovljen u ovom dijelu je 36 kila. I ulovljen je ovdje na ovom dijelu.”, kaže Hrstić.

Je li riječ o Juri - legendi Jaruna? Može li doći iz Save do jezera i obrnuto? Ribočuvar Miroslav koji peca 50 godina kaže ne, ali on je vidio soma koji jede patku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ima jako puno somova u Savi, ovdje dolje kod Toplane gdje dečki love - svaki dan se ulove po dva tri soma. Možda ne tako velika, nego manji. Ali ima ih. Velim, to što sam ja vidil je som od dva metra i cirka 50-60 kila.”, kaže ribočuvar Miroslav Korenjak.

Somovi lako dođu i u pliće vode kad su u potrazi za hranom. Ali da jedu pse – to većina ne vjeruje. Som bez problema pojede goluba za doručak, ručak, večeru - da ni ne trepne. I moguće je da pojede psa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Somovi jesu vrh nekog hrandbenog lanca. Hrane se kralježnicama i to u principu svi oni koji oni mogu progutati. Prema nekim znanstvenim činjenicama somovi najveći su 300-tinjak kila i do pet metara dužine.”, rekao je zoolog Ivan Cizelj.

Cizelj dodaje da mogu živjeti i do 80 godina i baš u ovo doba tragaju za hranom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Metabolizam i brzina probave i dinamika hranjenja je vezan uz temperatutu vode. To znači da zimi ne jedu ništa u proljeće u sezoni parenja jedu više jer trebaju više energije zbog parenja, a onda opet kad dodje jesen - jedu više da prezive zimu.”, tvrdi Cizelj.

A da ne žive čudovišta samo u Hrvatskoj - potvrđuje i slovenski ribiči. Ovakvog kapitalca, kažu, nisu vidjeli godinama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ovo je rekordni ulov soma. Metar devedeset i skoro 50 kilograma u jezeru. Bila je potrebna sreće, jer riba je jaka. Potegne jako i otrgne udicu.”, kaže Tomaž Arko iz Ribarskog društva Kočerje u Sloveniji.

Kako i ne bi, kad je grdosija u prosjeku veća i teža od ribiča. Onaj savski s početka priče i dalje bezbrižno plovi i vreba. Tek kada ga netko ulovi - priča o somu od dva metra i preko sto kila prestat će  biti ribička priča.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo