najveći aduti za sigurnost / Savjeti prometnog stručnjaka kroz pregled nedavnih nesreća: 'Mislimo da se oprez podrazumijeva, ali zaboravljate ove stvari'

Image
Foto: PIXSELL / Vijesti.hr

Na cestama u Hrvatskoj dana 26. veljače od 00,00 do 24,00 sati dogodilo se 17 prometnih nesreća s nastradalim osobama. Nije bilo nesreća s poginulim osobama, a u ostalim je ozlijeđeno 48 osoba

27.2.2018.
11:19
PIXSELL / Vijesti.hr
VOYO logo

Hrvatska je okovana ledom. Najniža izmjerena temperatura jučer je iznosila -22 stupnja, a zbog vjetra koji puše osjet hladnoće je bio čak -42 stupnja. Mnogi stoga ističu sve mjere kako se najbolje zaštititi te zašto izbjegavati izlazak na snijeg, no u duhu nedavnih strašnih nesreća, valja podsjetiti na oprez u prometu.

Naime, kako prometni stručnjak Željko Marušić ističe na svojoj stranici Autoportal.hr, na snijegu i ledu teško je i hodati, a kamoli voziti. Upravo najviše nesreća događa se u zimskim uvjetima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako je jučer umalo izbjegnuta velika tragedija. U jutarnjim satima dogodio se stravični sudar na Gornjem Jelenju na staroj cesti kroz Gorski kotar. Autobus i kamion izravno su se sudarili, obojica vozača bili su teže ozlijeđeni, kao i ostali putnici. Promet tom prometnicom bio je prekinut gotovo do 14 sati. Iako se provodio očevid, bilo je očigledno da je u jednom trenutku bilo toliko snježnog nanosa da je vidljivost bila iznimno mala. 

U takvim slučajevima bitno je prilagoditi brzinu. "Velika je brzina najveći neprijatelj sigurnosti u normalnim uvjetima, a pogotovo u zimskim. Na normalnim prometnicama, koje su dobro očišćene, ne prelazite 60 km/h, a na autocesti 80 km/h, a ako je prometnica prekrivena snijegom ili ledom vozite sporije od 40 km/h. Smanjenje brzine je najveći adut za sigurnost", ističe Marušić u svom tekstu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ono što se može primijeniti na vozače koji su primorani putovati, piše da se poledica često javlja u usjecima, na ulascima u tunele i predjelima gdje se kondenzira vlaga. "To je iznimno opasno kad je cesta na drugim dionicama suha, pa vozači voze nesmanjenom brzinom. Posebice u opasna praskozorja, kada često zataji zimska služba", upozorava stručnjak. 

Za gradske vožnje, Marušić ističe pravilo da se vozi glavnim cestama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vozite glavnim cestama, jer se one čiste i posipaju solju. Sporedne su ulice riskantne, jer u njih zimska služba rijetko zalazi, pa mogu biti zaleđene. Najriskantnije je voziti rano ujutro, prije nego što zimska služba obavi posao, odnosno ceste se ne očiste pod teretom brojnih vozila. Gledajte dobro što se zbiva ispred i iza vas te pokušajte predvidjeti sva moguća iznenađenja. Ako vidite pješaka na rubu ceste ili vozilo koje nailazi iz sporedne ulice, usporite bez obzira na vašu prednost. Na semaforu se zaustavite čim počne treperiti zeleno svjetlo, jer kalkuliranje sa žutim svjetlom mogu biti vrlo opasne. Posebice pazite i usporite blizu autobusnih postaja, škola i vrtića."

Vezano uz ova upozorenja, podsjećamo na nesreću o kojoj smo pisali početkom veljače. Vozačica je u Zagrebu na Trgu žrtava fašizma izgubila kontrolu nad vozilom te tako proklizala u zgradu gdje se nalazi središnjica HDZ-a. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marušić ima savjet i kako takve situacije izbjeći pa pojašnjava kako se na skliskom kolniku drastično smanjuje sila trenja između kotača i podloge i mnogo ranije dolazi do proklizavanja. 

"Pri tome se otežava upravljanja automobilom te svako skretanje ili kočenje postaje opasno. Kad počne proklizavanje kotača sila trenja se dodatno smanjuje, automobil počinje ‘sanjkati’, a vozač potpuno gubi mogućnost upravljanja. Važno je spriječiti proklizavanje, jer kad se ono dogodi automobil je teško vratiti u normalno stanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U zimskim uvjetima udvostručite razmak od vozila ispred sebe i vozite umjereno. Imajte na umu da se na vlažnoj, a posebice na snijegom pokrivenoj cesti višestruko povećava zaustavni put pri kočenju. Zbog toga treba znatno smanjiti brzinu i udaljiti se najmanje 50 metara, što će vam pružiti mogućnost reakcije u iznenadnim situacijama. Time se ujedno smanjuje prskanje prljavštine po staklu i povećava vidljivost", piše na Autoportal.hr.

Kako je MUP danas izvijestio, na cestama Republike Hrvatske dana 26.02.2018. od 00,00 do 24,00 sati dogodilo se 17 prometnih nesreća s nastradalim osobama. Nije bilo nesreća s poginulim osobama, a u ostalim je ozlijeđeno 48 osoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz svega navedenog, možemo samo savjetovati da poslušate ove savjete, pripazite da je automobil potpuno isrpavan i opremljen zimskim gumama, a ako je ikako moguće - ne vozite.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo