Savez SDP-a, HNS-a i IDS-a spreman je preuzeti vlast

SDP, HNS i IDS su zbili redove i osnovali novi lijevo-liberalni savez, koji je spreman preuzeti vlast HDZ-u i Jadranki Kosor. Žele privući još neke stranke.

4.1.2010.
11:43
VOYO logo

Nakon što je Ivo Sanader najavio povratak u politiku, ali istovremeno "udario" i po aktualnoj premijerki Jadranki Kosor, redove su zbili SDP, HNS i IDS.

Na pregovorima o koaliciji otklonili su sve nesuglasice te osnovali savez pod nazivom Koalicija za promjene. Ona bi, na krilima pobjede Ive Josipovića, trebala prisiliti HDZ-ovu Vladu da podnese ostavku, a novog šefa države da raspusti Sabor i raspiše nove izbore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SDP je navodno osmislio i pravu formulu za novu vlast s kojom su se složili svi partneri.

"Socijaldemokrati su svojom platformom zadovoljili gotovo sve ambicije i želje HNS-a. Radimir Čačić je spreman prihvatiti mjesto potpredsjednika Vlade zaduženog za gospodarstvo, a Vesna Pusić funkciju ministrice vanjskih poslova. Uz to, SDP je spreman narodnjacima prepustiti istaknuta mjesta na izbornim listama koja bi im omogućila da dobiju čak šest zastupničkih mjesta u Saboru. To je ponuda koju HNS ne može odbiti", otkriva jedan od istaknutijih HNS-ovaca te dodaje kako su potezi Zorana Milanovića logični jer je time otklonio mogućnost da se osnuje koalicija centra u kojoj su trebali biti HNS, HSLS i IDS.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz to, SDP je ovim izravno dobio i podršku HSU-a, s obzirom da je HNS s njima potpisao sporazum.

Jutarnji saznaje da je SDP posljednjih tjedana pregovarao i s HSLS-om te SDSS-om, obećavajući im više mjesta na izbornim listama, pa time i više mjesta u Saboru. HSLS-u je ponuđena čak i jedna ministarska funkcija, a sve u cilju kako bi se ostvarila široka koalicija poput one 2000. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članci:

arti-201001030256006 arti-201001030080006 arti-201001030102006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo