'Sat otkucava, potpišite! Slijedi najstroža provjera!'

'Izlazite, dajte svoj potpis da premašimo količinu koja će biti dostatna za pokretanje referenduma!

23.6.2010.
13:24
VOYO logo

U ponoć završava prikupljanje potpisa kojima sindikati i građani koji su im se pridružili u ovoj misiji svojim "autogramima" pokušavaju pritisnuti Vladu da odustane od izmjena Zakona o radu kojim bi se poništili svi kolektivni ugovori, kako u javnom i državnom, tako i u privatnom sektoru.

Iako je još pred vikend objavljeno kako se sindikati približavaju magičnoj brojci od 450 tisuća potrebnih potpisa, ni danas, na zadnji dan peticije, ne otkrivaju koliko ih imaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nećemo do sutra jer želimo objaviti što precizniji mogući broj. Večeras, odnosno noćas u ponoć dat ćemo najkompletniju informaciju na Jelačićevom trgu u Zagrebu na štandu koji će jedini raditi do zadnjega trena", najavio je predsjednik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević. Tada će objaviti i rezultate po županijama, stoga je odbio komentirati medijske napise o tome kako je, primjerice, u Ličko-senjskoj županiji prikupljeno tek dvije tisuće potpisa.

Na pitanje proizlazi li njihov oprez s brojkama iz straha od opstrukcija peticije, primjerice namjernim upisivanjem pogrešnih podataka ili dvostrukim potpisivanjem, kako bi se tek provjeravanjem utvrdilo da potpisa nema dovoljno, Matijašević odgovara:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne želim govoriti o opstrukcijama, da ih ne bi još i naputio o načinu na koji bi se to moglo učiniti. Organizacijski odbor koji je na samom početku prikupljanja potpisa formiran od pripadnika pet sindikalnih središnjica u ponedjeljak će, kada utvrdi broj i zakonitost potpisa zatražiti prijem kod predsjednika Sabora Luke Bebića. Nakon toga će se njihovom autentičnošću pozabaviti nadležna saborska tijela", kaže Matijašević.

Zakonitost ovdje podrazumijeva da svi potpisi moraju proći test da se radi o pravim i potpunim podacima koji su prikupljani na za to predviđenim lokacijama, što znači da sindikalci u broj koji će objaviti nakon zbrajanja neće ubrojati potpise koje je šef Hrvatskih laburista Dragutin Lesar dobio dopisno iz inozemstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Htio bih poručiti građanima: izlazite, dajte svoj potpis da premašimo količinu koja će biti dostatna za pokretanje referenduma! Potpisi će, bez sumnje, proći strogu provjeru, jer je vlastima stalo da referendum ne prođe. Ne vjerujte u priče da će zaustavljanje izmjena Zakona o radu zaustaviti reforme ili naškoditi gospodarstvu jer sadašnji Zakon o radu nije ni smetnja ni uzrok problema u kojima je država. Neumjesno je radnička prava povezivati s krizom koja je posljedica nekvalitetne gospodarske politike, pogodovanja uvoznom lobiju, dopuštanje procvata kriminala i korupcije. Ako su poslodavci ugroženi, kako pravdaju kupovinu sedam aviona koje su u krizi kupili poduzetnici, limuzine i helikoptere, njihove bezobrazno visoke profite, amoralne otpremnine i bonuse?", pita Matijašević.

Prethodni članci:

arti-201006230097006 arti-201006220073006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo