BILATERALNI ODNOSI / Sastanak HDZ-a i Komunističke partije Kine: naglasak na unaprjeđenju odnosa

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Plenković i Zhang Chunxian potvrdili su kvalitetne političke i diplomatske odnose Hrvatske i Kine

10.4.2017.
22:52
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković i član Politibiroa Komunističke partije Kine (KPK) Zhang Chunxian u ponedjeljak su istaknuli potrebu unaprjeđenja bilateralnih odnosa Hrvatske i Kine, osobito u kontekstu formata Kina 16+, kao i političkih odnosa EU i Kine te globalne suradnje s Kinom u okviru UN-a i drugih međunarodnih organizacija.

Čelnici HDZ-a u Središnjici stranke primili su delegaciju KPK, predvođenu članom Politibiroa Zhang Chunxianom, priopćeno je iz HDZ-a. Plenković i Zhang Chunxian potvrdili su kvalitetne političke i diplomatske odnose Hrvatske i Kine, koje ove godine obilježavaju 25. godišnjicu uspostave diplomatskih odnosa. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasili su potrebu unaprjeđenja bilateralnih odnosa Hrvatske i Kine, osobito u kontekstu formata Kina 16+, kao i političkih odnosa Europske unije i Kine te globalne suradnje s Kinom u okviru Ujedinjenih naroda i drugih međunarodnih organizacija. Chunxian je čelnike HDZ-a izvijestio o aktualnoj političkoj i gospodarskoj situaciji u Kini te izrazio ambiciju Kine za traženjem novih trgovinskih partnera, među kojima se očekuje i veća trgovinska suradnja s Hrvatskom.

Predsjednik Plenković istaknuo je važnost Memoranduma o razumijevanju (MOU) o suradnji na području luka i lučkih industrijskih parkova između Nacionalne komisije za razvoj i reforme Kine i Ministarstva gospodarstva, maloga i srednjeg poduzetništva, koji je potpisan na Summitu Kina 16+ u Rigi te predstavlja dobar okvir za ulaganja Kine u Hrvatsku, posebno infrastrukturu i željeznički promet. Izrazio je i uvjerenje u nastavak pozitivnog trenda rasta broja kineskih turista u Hrvatskoj te ostvarivanje veće trgovinske razmjene i ulaganja između Hrvatske i Kine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz predsjednika Plenkovića, bili su i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković, politički tajnik Davor Stier te međunarodni tajnik Miro Kovač

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo