Pokušali 'dešifrirati' izjave Zelenskog / Sastali se Plenković i Michel: 'Ne može se isključiti da će države poput Rusije pokušati remetiti mir na Balkanu'

Image
Foto: Davor Puklavec/PIXELL

'Zadnje što EU treba je još jedna kriza, još neki rat, još jedno žarište', zaključio je Plenković

16.11.2023.
19:01
Davor Puklavec/PIXELL
VOYO logo

Zapadni Balkan će biti sigurniji samo proširenjem Europske unije, rekli su u četvrtak premijer Andrej Plenković i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel nakon što je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij rekao kako Rusija planira pokrenuti rat dviju država u toj regiji.

Zelenskij je u četvrtak u razgovoru s afričkim novinarima rekao da Moskva nakon rata na Bliskom istoku planira započeti rat između dviju država i na Balkanu te da Kijev ima „informacije” o tome. Plenković je kazao da takvih žarišta u neposrednom susjedstvu Hrvatske „nažalost može biti više” te da ne može „dešifrirati” na što je ukrajinski šef države točno mislio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Samo čvrsto sidrenje zemalja u našem susjedstvu u europski proces jamči mir i sigurnost”, rekao je Plenković, istaknuvši da Hrvatska stoga čini maksimalne napore da se međunarodna zajednica angažira na zapadnom Balkanu.

Europski čelnici u Zagrebu

„Zadnje što EU treba je još jedna kriza, još neki rat, još jedno žarište”, zaključio je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Michel, koji boravi u Zagrebu povodom radnog sastanka o novom Strateškom programu EU-a, komentirao je izjavu ukrajinskog predsjednika riječima da će proširenje Europsku uniju učiniti „sigurnijom i prosperitetnijom” te da se ne može odbaciti da će druge države poput Rusije to pokušati poremetiti.

Nakon susreta Michela i Plenkovića u Zagreb na radnu večeru stižu i talijanska premijerka Giorgia Meloni, malteški premijer Robert Abela i poljski premijer Mateusz Morawiecki.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Talijanska premijerka stiže u Zagreb. Analizirali smo kako se pozdravlja Meloni, čisto da se Grlić Radman pripremi

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo