SASTALI SE PLENKOVIĆ I KUJUNDŽIĆ: / Hoće li bolesna djeca iz Klaićeve konačno dobiti prijeko potrebni lijek i šansu za preživljavanje?

Image

Teško bolesna djeca u Klaićevoj bolnici uskoro bi ipak mogla dobiti lijek koji im povećava šanse za život.

21.6.2017.
7:24
VOYO logo

No čini se da skupi lijek može pomoći samo dvoje od sedmero djece obolječe od teškog tumora živčanog tkiva. Pred onkolozima iz Klaićeve sada je teška odluka koju ne žele donijeti: kome dati lijek i spasiti život? Javnost je nakon objave ove priče u medijima pokrenula peticiju i počela skupljati potpise kojima traže da premijer Plenković pronađe 10 milijuna kuna za lijekove. Vlada je potom formirala povjerenstvo koje bi trebalo o tome odlučiti.

Image
NEMA NOVCA ZA SEDMERO TEŠKO BOLESNE DJECE: /

'Lijek je preskup, ne možemo birati koje će ga dijete dobiti, a koje ne'

Image
NEMA NOVCA ZA SEDMERO TEŠKO BOLESNE DJECE: /

'Lijek je preskup, ne možemo birati koje će ga dijete dobiti, a koje ne'

Povjerenstvo će analizirati tjedan dana

Povjerenstvo bi trebalo analizirati sedam potencijalnih kandidata u roku od tjedan dana, no pokretači peticije upozoravaju da je takva procedura prespora i da bolesna djeca ne mogu čekati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, radi se o novom lijeku za ovu vrstu tumora koji je tek nedavno dobio odobrenje Europske komisije, no u Hrvatskoj on još uvijek nema zeleno svjetlo. Ministar zdravstva Milan Kujundžić rekao je da će Povjerenstvo svaki slučaj razmatrati posebno.

Roditelji 12-godišnje Eme iz Virovitice prvi su se put s ovom bolesti susreli 2006. godine. Bolest je kod nje napredovala u samo dva tjedna, kaže njezina majka Ivona Boljevčan za RTL. Ema se godinama borila protiv tumora i bolest je sada u remisiji, ali postoji mogućnost da se vrati. Upravo zbog toga je ovaj lijek toliko važan, kaže Boljevčan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Što više vremena prolazi, mi smo u većoj brizi'

'Danas je već potrebno odobriti taj lijek jer taj lijek nama znači sigurnost da se bolest neće vratiti. Što vrijeme dalje prolazi mi smo u većoj brizi', kaže.

Ravnatelj klinike u Klaićevoj Zoran Bahtijarević rekao je da je medijska priča pomogla u ubrzavanju rješavanja ovog problema, a dodaje da je dvoje od sedmero bolesne djece spremno lijek primiti odmah. Za ostale je potrebna dodatna analiza stanja, objasnio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ističe da ovakve situacije država mora predvidjeti i za njih uvijek biti spremna, a ne samo nakon uzbune u javnosti nakon medijskih objava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo