Sanader i Mesić nisu prijavili sumnjivu nabavu

Predsjednik Mesić i bivši premijer znali su za 'aferu kamioni' još u siječnju 2005. no nikome od nadležnih tijela nisu je prijavili. Iz Mesićevog ureda poručuju- nije to naš posao.

30.12.2009.
0:00
VOYO logo

Predsjednik Stjepan Mesić, bivši premijer Ivo Sanader te bivši ministar obrane, a sadašnji optuženik u aferi kamioni Berislav Rončević, još su u siječnju 2005. dobili su od Vojne sigurnosne agencije Informaciju o postupku nabave nebojnih motornih vozila za potrebe OS RH.

U tom je dokumentu, koji je priložen u optužnicu protiv Rončevića i Ive Bačića, sažeto je prikazano ono što se pretvorilo u prvorazrednu političko-pravosudnu aferu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unatoč tomu što su znali da dokument navodi da je VSA "analizirala postupke dijela uključenih ustrojstvenih cjelina MORH-a i OS RH koji su rezultirali poništenjem postupka nabave te donošenjem odluke ministra obrane o ugovaranju nabave kamiona vojne namjene izravnom pogodbom s tvrtkom Eurokamion" niti jedan od obaviještenih na dokument nije reagirao.

A po Zakonu o kaznenom postupku, i Mesić i Sanader i Rončević to su bili dužni učiniti. Taj postupak ne čudi kada su u pitanju bivši ministar i premijer, ali čudi kada je u pitanju predsjednik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istina je, doduše da je tijekom svoje kampanje Mesić prozivao Rončevića zbog izravne pogodbe, no potom je utihnuo sve do 2007. kada su na njegovu opasku o javnoj nabavi reagirali mediji, a potom i USKOK. Ipak, Mesić nikada dokument, koji je dobio, nije dostavio policiji ili tužiteljstvu, piše Večernji list.

U dokumentu stoji kako je VSA navela i da su "u prvom poništenom nadmetanju povoljnije ponude Eurokamiona dostavile tvrtke MAN Importer za vozila MAN te tvrtka Automehanika za vozila Renault".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VSA navodi i da se Renaultova ponuda nije razmatrala jer je dostavljena samo s cijenom, bez popratne dokumentacije. Ujedno napominje da "prethodno ukinuto povjerenstvo tijekom postupka nije utvrdilo navedene nedostatke u vezi s vozilima tvrtke Renault".

"Prema Zakonu o sigurnosno-obavještajnom sustavu, u slučaju kada prikupljeni podaci pokazuju nezakonitosti, DORH dužna izvijestiti obavještajna agencija, a ne predsjednik države", pojašnjavaju iz Mesićevog ureda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo