VJETAR U PRSA / San se ostvaruje: Hrvati će ovog ljeta masovno na more, ali ne u privatni smještaj i hotele, nego na jahte

Image

Razbuđuje me dramatična glazba, počinje Dnevnik. Voditeljica kaže da je nakon sastanka premijera s predstavnicima sindikata i komore medicinskih sestara postignut napredak u pregovorima oko plaća

Miroslav Filipović

Miroslav Filipović

17.5.2023.
10:32
VOYO logo

"One odlaze izvan struke. U turističkoj sezoni idu čistiti jahte jer kroz četiri mjeseca zarade cjelogodišnju plaću. Isplativije im je čistiti jahte, nego njegovati pacijente."

(Mario Gazić, predsjednik Komore medicinskih sestara)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ležim u bolničkom krevetu. U sobu ulazi medicinska sestra, nosi vrećicu s infuzijom pa je namješta na stalak i ugurava cjevčicu u braunilu na mojoj ruci. Gledam je, odnekud mi je poznata. Sine mi da sam je nekoliko dana ranije vidio kako džogerom briše pod na bolničkom hodniku. Ne mogu izdržati da ne pitam, a ona odmah potvrđuje:

"Šta ćeš, usfalilo sestara pa eto... Uzeli mene."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pa gdje su sestre, pitam. Gdje su braća?

"Ošli svi na more čistit jahte. Preko ljeta, kažu, zarade ko ovdje za godinu dana. Eh... medicinska sestra čisti jahtu, a ja se brinem o pacijentima", duboko uzdahne čistačica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tu se trgnem rušeći stalak s infuzijom. Naravno, sanjao sam. Bio je to ružan san.

Image
ŠTRAJKOM DO VEĆIH PLAĆA /

Za razliku od sudaca, medicinske sestre ne traže veliku povišicu. Neke ne mogu čekati: 'Daju otkaz i idu čistiti jahte'

Image
ŠTRAJKOM DO VEĆIH PLAĆA /

Za razliku od sudaca, medicinske sestre ne traže veliku povišicu. Neke ne mogu čekati: 'Daju otkaz i idu čistiti jahte'

I teta iz kioska otišla na jahtu

Izađem na ulicu, prolazim pored kioska. Tamo radi jedan stari profesor književnosti u mirovini. Sviđa mu se, kaže. Nije gužva pa može rješavati križaljke. A i zakon mu dopušta da radi pola radnog vremena te usto prima i punu mirovinu. Kada riješi križaljke, svojim vršnjacima proda novine, đacima cigarete i kondome, a revnim građanima tramvajske karte, iduća četiri sata smjene odrađuje njegov kolega, umirovljeni profesor kemije. Pitam profesora-trafikanta gdje je gospođa koja je u tom kiosku radila donedavno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Otišla je na Jadran, čisti jahte. Zaradi k'o ovdje u tri godine. Eh, da barem ja mogu...", uzdahne on pa zakašlje, a ja se opet trgnem.

I to sam sanjao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I bauštelci iz Nepala otišli na jahtu

Sad stvarno izlazim iz stana. Na početku ulice skela stoji uz staru zgradu, historicističku građevinu s koje se odlomio komad krovišta. Tamo sretnem znanca, restauratora. Dugo ga nisam vidio.

"Radi se, ha? Restauriraš nešto", pitam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ma ne, miješam malter. Dao sam otkaz, tu je bolja lova", viče odozgo.

"Jel do krova?", pitam sarkastično.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"A čuj, nije loše", kaže.

"Pa di su radnici?"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naši u Njemačkoj, Nepalci na moru."

"Tamo rade - grade", opet ja ljubopitljivo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ma ne. Čiste jahte. Ove godine bit će ih k'o nikada."

"Jahti?"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne, Nepalaca", kaže pa me ostavlja bez daljnjih potpitanja.

U taj tren sa zgrade se odvaljuje komad fasade i pada mi pred noge. Opet se trgnem i probudim. Ovaj san postaje prilično naporan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I suci će na jahtu

Hodam dalje ulicom. Pored mene na biciklu projuri dostavljač s glomaznom kockastom torbom na leđima. Zakoči pred obližnjim fast foodom pa čeka neku nekoć egzotičnu istočnjačku hranu za isporuku. Pogledam ga bolje - znam čovjeka odnekud. Čačkam po memoriji pa mi sijeva. Sudac je, viđao sam ga ponekad na televiziji. Prodavač je čavrljao s njim pa sam shvatio da se znaju bolje. Kad se odvezao s kineskim rezancima, nisam izdržao da ovoga ne pitam: "Zar dostavljač nije gospodin sudac?"

"Ma je, ovako si tu i tamo krpa plaću. Rekao mi danas da bi rado išao na more čistiti jahte – dvojica njegovih sa suda već otišli - ali ne može uskladit s obavezama. Došli sudski vježbenici iz Bugarske pa ih mora mentorirati", naširoko mi objasnio prodavač brze hrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Taman tada iza njega se začuo 'ping' mikrovalne pećnice koji me probudio i iz tog sna.

I blagajnice idu na more, na jahtu

Skrenem usput u trgovinu na uglu kupiti par stvari. Ustuknem na vratima misleći isprva da sam promašio ulaz. Dočekuju me dvije srdačne Azijatkinje širokih osmijeha. Ona za pultom na izvrsnom hrvatskom kaže: "Dobar dan, izvolite!"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Isto ponavlja i druga, koja na ljestvama slaže kutije nečega na gornje police. Prstom pokazujem što trebam, a ona prva, i dalje na izvrsnom hrvatskom, naglas izgovara ono što ja kazujem kažiprstom. Plaćam i pitam jesu li one dvije tete, koje inače rade, u drugoj smjeni.

"Neee, one više ne rade. Otišle su...", zausti nasmijana prodavačica, a ja dovršim njezinu rečenicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"… na more čistiti jahte."

"Daaa… Kako znate?"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tom trenu onoj drugoj, na ljestvama, iz ruku ispadne kutija nečega, tupo tresne o pod i, znate već, trgnem se još jednom iz sna.

Otišao i Plenković, ali ne na jahtu

Opet sam u bolničkoj sobi. Umoran od lošeg drijemeža hvatam daljinski sa stolića i palim televizor. Razbuđuje me dramatična glazba, počinje Dnevnik. Voditeljica kaže da je premijer dao izjavu nakon sastanka s predstavnicima Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i Komore medicinskih sestara. Izjava da je postignut napredak u pregovorima oko plaća nije me toliko zbunila koliko sam premijer. Bio je to, naime, neki markantan muškarac sličniji britanskom premijeru negoli našem. Dok sam pokušavao shvatiti što se događa, u sobu je opet ušla ona sestra-čistačica noseći pladanj s večerom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"A gdje je Plenković", odmah je zaskočim pitanjem. "Jel i on otišao čistiti jahtu?"

"Pa on je odavno u Bruxellesu. Ovaj je novi šef HDZ-a", brifira me ona.

"A Plenković napokon postao predsjednik Komisije…", mrmljam više za sebe.

"Ma kakvi! Otvorio tamo slastičarnu. Vi niš ne znate", dobrodušno me prekori.

U tom trenu pladanj s bolničkom večerom ispada joj iz ruku i tresne o pod, a ja se – znate već - još jednom probudim iz hrvatskog sna.

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču