'SAMOVOLJNA I BAHATA': / Čelnica muzeja zaposlila lokalnog zabavljača poznatog po razuzdanom ponašanju, procurio sramotni video

Image
Foto: Pixsell, Screenshot

Zadarska javnost izgubila je strpljenje te peticijom traži smjenu ravnateljice Muzeja Renate Peroš te lokalnog pjevača i bivšeg konobara sa strukom komercijalista Davida Ricova.

14.11.2017.
17:06
Pixsell, Screenshot
VOYO logo

Ravnateljica Narodnog muzeja u Zadru Renata Peroš na radno mjesto koordinatora Malog arsenala zaposlila je Davida Ricova, bivšeg konobara sa strukom komercijalista. Ricov je poznat i kao lokalni zabavljač, čije su degutantne snimke feštanja razbjesnile Zadrane koji sada peticijom traže smjenu njega i ravnateljice, koju optužuju za nepotizam i srozavanje institucije.

Zaposlena mimo zakona

Peroš je, navodi se u peticiji, na mjesto ravnateljice Narodnog muzeja u Zadru imenovana u srpnju 2010., ali mimo zakona. Naime, nije ispoštovan 1. članak 28. Zakona o muzejima, po kojem ravnateljem javnog muzeja ili galerije može biti imenovana osoba koja ima najmanje pet godina rada u muzejskoj djelatnosti ili deset godina rada u kulturi. Peroš nije ispunila taj uvjet, ali je imala polugu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, 2001. Peroš je bila na nezavisnoj listi Stanislava Antića, direktora tvrtke SAD. On je s deset osvojenih mandata trebao biti odabran za gradonačelnika, no izdala ga je Peroš koja je glasala za HDZ-ovog Božidara Kalmetu, piše 24sata.

Zloupotrijebila položaj i ovlasti

Drugi joj je mandat u rujnu 2014. potvrđen, unatoč činjenici da joj je prvi mnadat 'darova' protivno pravilima te unatoč postupanjima koja bi se mogla okarakterizirati kao zloupotreba položaja i ovlasti. Naime, 2012. je ograđeno predvorje Gradske straže, zaštićenog spomenika kulture na Narodnom trgu, ustupila je Art hotelu Kalelarga za terasu kafića i restorana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Samovolja i bahatost Renate Peroš prešla je sve granice kad je natječaj za radno mjesto voditelja Kneževe palače skrojila po mjeri ekonomistice Lorene Peroš - još jedne zaposlenice Muzeja koja s muzeološkom strukom nema veze - te kad je otprilike u isto vrijeme oformila radno mjesto voditelja Malog arsenala i na njega - bez javnog natječaja - postavila Davida Ricova, osobu sa završenom srednjom ugostiteljskom školom i bez minute radnog staža u bilo kojoj kulturnoj djelatnosti ili na rukovodećoj poziciji', stoji u peticiji u kojoj se traži raskid ugovora o radu Davida Ricova i Renate Peroš te imenovanje vršitelja dužnosti ravnatelja Narodnog muzeja u Zadru, do raspisivanja i provođenja javnog natječaja za odabir novog, obrazovanog, iskusnog, stručnog i moralnog voditelja te ustanove.

Prijetila novinarima

Peroš kaže kako se na natječaj javilo tek dvoje ljudi, od kojih jedno nije imalo potpunu dokumentaciju pa je stoga zaposlila drugu osobu, svoju prezimenakinju za koju kaže da joj nije nećakinja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Natječaj je odgovarao upravo referencama mlađe Peroš. Loreni je radno mjesto navodno osigurala upravo Renata Peroš tako što je povukla svoje debele veze, piše 24sata.

Peroš je novinarima koji su kritizirali njezine poteze zaprijetila tužbama, reakvši kako su naudili njezinoj časti te ugledu. Dodala je i da ne rade dobar posao, pozvavši se na svoje iskustvo u novinarstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Besramno ponašanje Ricova

David Ricov komentira kako se napada njegovu obitelj te kaže kako nije sramota biti konobar, ali i navodi kako je stekao zvanje komercijalista.

Zadranima je Ricov poznat kao lokalni pjevač i zabavljač koji je obrađivao klapske hitove te snimio pjesmu s Bepom Matešićem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas je objavljena snimka na kojoj se vidi novi zaposlenik Muzeja kako fešta s Matešićem, i to na prilično neprimjeren način - gađanjem hranom, polijevanjem alkohola...

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo