'VIŠE SMO NEGO ZADOVOLJNI' / U Hrvatskoj dosad samopopisano više od 720.000 građana: Ipak, pazite prilikom ispunjavanja jer nema ispravljanja popisnica

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Ravnateljica Državnog zavoda za statistiku podsjetila je da popisivači DZS-a na teren izlaze tek idućeg tjedna te da će biti prepoznatljivi

21.9.2021.
12:30
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

U Hrvatskoj već tjedan dana traje samopopisivanje građana. Radi se o prvom dijelu ovogodišnjeg digitalnog popisa stanovništva RH, a on traje do 26. rujna. Dosad je u Hrvatskoj preko sustava e-Građani samopopisano više od 720 tisuća građana, a u Varaždinskoj županiji više od 27 tisuća.

Ravnateljica Državnog zavoda za statistiku (DZS) Lidija Brković iz Varaždina je upozorila je kako ne postoji mogućnost ispravljanja popisnica, prenosi N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Državni zavod za statistiku (DZS) od 13. rujna do 17. listopada ove godine provodi prvi digitalni Popis stanovništva u Republici Hrvatskoj. Brković je dodala da je situacija uzrokovana pandemijom koronavirusa postavila mnoge izazove u gotovo svim društveno-ekonomskim područjima, ali i u provedbi popisa. Istaknula je da će DZS poduzeti sve mjere za provođenje preporuka i mjera Stožera civilne zaštite RH o sprječavanju širenje zaraze.

Image
POPIŠI ME NJEŽNO /

Donosimo vodič kroz prvi digitalni popis stanovništva: Tu su pitanja o stanu, zgradi, ratu...

Image
POPIŠI ME NJEŽNO /

Donosimo vodič kroz prvi digitalni popis stanovništva: Tu su pitanja o stanu, zgradi, ratu...

Zadovoljni brojkama

"Što se tiče današnjih brojki, mi smo više nego zadovoljni, s obzirom na to da je do danas više od 720 tisuća osoba samopopisano u sustavu e-Građani", rekla je glavna ravnateljica DZS-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvrnula se i na pojavu lažnih popisivača. Podsjetila je da popisivači DZS-a na teren izlaze tek idućeg tjedna te da će biti prepoznatljivi. "Svi imaju službene akreditacije gdje su logo Zavoda i Popisa s imenom i prezimenom, a osim toga, svi imaju prijenosna računala i tu su naše maske i majice s logom i popisom”, poručila je Brković.

Nema ispravka popisnica

Upitana mogu li se ispraviti greške nastale kod samopopisivanja, Brković je kazala da DZS nije predvidio da se popisnice ispravljaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad se popis zaključa, više nema izmjene podataka i to je ono što cijelo vrijeme komuniciramo s javnosti i zbog toga je dopušteno da popisnica bude otvorena tijekom cijelog trajanja samopopisivanja", rekla je.

Župan Anđelko Stričak istaknuo je da su se u Varaždinskoj županiji do danas samopopisale 27.064 osobe, odnosno 16,4 posto ili gotovo svaki šest stanovnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo