'SAMO SU POBJEGLI, NIJE IH BILO BRIGA NI ZA LOVU': / Austrijanci u Hrvatskoj žale se na diktaturu, izbio skandal i na njihovoj javnoj TV

Image
Foto: Nel Pavletić/PIXSELL

Nakon uvođenja obveznog testiranja i karantene pri povratku u zemlju, Austrijanci su počeli masovno napuštati jadransku obalu, a iz te zemlje stižu informacije o kršenju radničkih prava,

18.8.2020.
18:41
Nel Pavletić/PIXSELL
VOYO logo

Nakon što je Austrija uvela karantenu za sve putnike iz Hrvatske, domaće plaže su naglo opustjele. Tisuće austrijskih državljana, ali i njihovih susjeda iz Njemačke zakrčili su proteklog vikenda izlaze iz Hrvatske. Naime, od ponedjeljka je za njih obvezno predočavanje negativnog PCR testa pri ulasku u zemlju, a ako ga nemaju, moraju ga napraviti u roku od 48 sati te ostati u karanteni do dobivanja rezultata. Iako vlasti razmišljaju i o poduzimanju dodatnih provjera, njihove građane ne brinu toliko testovi ili karantena, koliko činjenica da bi mogli ostati bez posla ili plaće.

"Jako puno poslodavaca prijeti svojim zaposlenicima ukoliko putuju u države koje su proglašene crvenim zonama. Kažu im kako ih neće primiti natrag na posao ili im neće platiti vrijeme provedeno u dvotjednoj karanteni. Isto tako im zdravstvena osiguranja ne pokrivaju eventualne troškove, ne samo za koronu nego navodno bilo što što im se dogodi u zemlji koja je u crvenoj zoni", rekla je za Slobodnu Dalmaciju predsjednica Zajednice obiteljskog turizma Hrvatske gospodarske komore Martina Nimac Kalcina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
KRITIZIRAJU NAS, A NI SAMI SE NISU PROSLAVILI: /

Austrija je tek nešto bolja od Hrvatske u sprječavanju širenja koronavirusa

Image
KRITIZIRAJU NAS, A NI SAMI SE NISU PROSLAVILI: /

Austrija je tek nešto bolja od Hrvatske u sprječavanju širenja koronavirusa

Strah od otkaza

Austrijske mjere su izazvale ogroman gnjev i ljutnju zaposlenika austrijske nacionalne radiotelevizije ORF, koji za vrijeme trajanja pandemije koronavirusa već ionako rade u svojevrsnoj utvrdi, zahvaljujući svome šefu sigurnosti Piusu Stroblu. Nakon što je u jednom pokrajinskom studiju otpustio urednika kulture, jer se ovaj nenajavljeno vratio u "zatvorenu zonu" unutar svoje tvrtke pokupiti nešto, Strobl je, uz blagoslov glavnog direktora Alexandera Wrabeza, poslao obavijest svim djelatnicima koji su boravili u Hrvatskoj da moraju ostati pet dana kod kuće ili u "izolacijskom prostoru" tvrtke ako nemaju negativan PCR test, prenosi Večernji pisanja austrijskih medija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svakome tko nije na vrijeme se uspio vratiti kući, ORF nudi dobrovoljni Home Office u trajanju od najviše pet dana do dobivanja negativnog COVID-19 testa. Do završetka testiranja odnosno dobivanja rezultata na raspolaganje se dotičnima stavljaju posebno odvojena radna mjesta“, kratko su poručili s ORF-a dodajući da od kuće već radi 50 posto zaposlenika, iako, doznaju mediji, tvrtka nema nikakvu regulativu za takvu vrstu rada.

No, i oni koji ne rade na ORF-u strahuju da bi mogli doživjeti sličnu situaciju pri povratku kući, a boje se i novih mjera svoje vlade, koju u mailova ovdašnjim iznajmljivačima nazivaju diktatorskom, jer ne mogu, primjerice, doći u Istru u kojoj ljetuju desetljećima. Nijemci pak strahuju zbog restrikcija pri povratku kući. Sve će to, upozoravaju u HGK-u, imati utjecaja na pad turističkih brojki krajem kolovoza i u rujnu. Iznajmljivači već sad na svojoj koži osjete egzodus s obale.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naši su se njemački gosti prepali zbog novih mjera u Austriji i pobjegli tri dana ranije iz unaprijed plaćenog apartmana. Čak ih nije bilo briga za lovu... Samo im je bilo važno krenuti kući. Čim pročitaju kako nešto više nije sigurno, zavlada panika, gledaju što prije zbrisati", rekao je jedan iznajmljivač iz Stobreča koji je naglo ostao bez gostiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Talijani povukli sličan potez

Prema podacima e-Visitora proteklog je vikenda u Hrvatskoj ostvareno više od dva milijuna noćenja, a u istom je razdoblju zabilježeno i više od 312.000 dolazaka. U dosadašnjem dijelu kolovoza ostvareno je oko 1,8 milijun dolazaka i 12,9 milijuna noćenja, što je gotovo 70 posto rezultata u istom razdoblju lani. Među najposjećenijim destinacijama u kolovozu su Rovinj, Poreč, Split, Medulin, Crikvenica, Dubrovnik, Umag, Zadar, Pula i Novalja. O kolikom se udarcu za domaći turizam radi svjedoči i podatak kako su u kolovozu u dolascima prednjačili njemački turisti (392.000), dok su Austrijanci s oko 97.000 dolazaka bili tek na 55 posto lanjskog rezultata.

Zbog slične situacije na talijanske je vlasti ljutit i europarlamentarac Valter Flego, koji se poziva na smjernice Europske komisije za pokretanje gospodarske aktivnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Smjernice Europske komisije za pokretanje gospodarskih aktivnosti, posebice turizma, donesene su upravo da se izbjegnu ovakve situacije - jednostrana rješenja od strane pojedinih članica te kako bi se primijenila zajednička europska rješenja i koordinirani pristup, kako bi putovanja bila jednostavnija i prije svega sigurnija. To je još jedna diskriminatorna odluka. Istra je sigurna svo ovo vrijeme i nije fer da neopravdano ispaštamo", ustvrdio je Flego.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo