Samo gradonačelnik Bandić ima diplomatsku putovnicu

5.2.2010.
14:10
VOYO logo

Naime, po Zakonu o putnim ispravama, određeni dužnosnici i diplomati imaju pravo na povlaštenu diplomatsku putovnicu, a to pravo ima i zagrebački gradonačelnik. Dakle, nijedan župan ni gradonačelnik osim zagrebačkog nema pravo na putovanje 'bez zapreka'.

Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Mario Dragun potvrdio je za net.hr da je zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću diplomatska putovnica izdana u skladu sa zakonom, te ju on može koristiti samo za potrebe službenog putovanja u inozemstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje po kojim argumentima jedino gradonačelnik Zagreba ima pravo na tu ispravu, Dragun je tek odgovorio kako su "tijekom donošenja izmjena i dopuna navedenog Zakona sva nadležna tijela mogla dati svoje prijedloge vezana uz pravo na diplomatsku putovnicu za pojedine dužnosnike i druge osobe".

'Ne znam u čemu je privilegij posjedovanja te isprave'

Vladimir Šišljagić, osječko-baranjski župan, kaže kako nema ni razloga ni argumenta po kojemu bi od svih gradonačelnika samo onaj zagrebački imao pravo na diplomatsku putovnicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zakon o putnim ispravama u tome dijelu je besmislen, stavlja u privilegirani položaj gradonačelnika Zagreba, koji nikada i nigdje ne predstavlja državu niti ima ovlasti u zastupanju nacionalnih interesa", kazao je Šišljagić za Slobodnu Dalmaciju. Dodaje ipak kako je kao saborski zastupnik imao diplomatsku putovnicu, ali da "nikada nisam vidio u čemu je prednost ili privilegij posjedovanja takve putne isprave".

"Danas putujem s običnom putovnicom i jednako se osjećam kao i prije s diplomatskom", zaključio je Šišljagić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, prema važećem zakonu postoje tri vrste putovnica: obične, službene i diplomatske. Najveći dio građana ima obične, određeni dužnosnici i diplomati diplomatske, a službene putovnice mogu dobiti državni službenici i namještenici, djelatnici osobnog osiguranja dužnosnika koji putuju u inozemstvo te policijski službenici zaduženi za izručenje i transfer određenih osoba. Službene putovnice mogu dobiti i drugi pojedinci koji po odluci šefa države ili vlade obavljaju u inozemstvu poslove od interesa nacionalne sigurnosti i obrane RH.

Prethodni članak:

arti-201002030145006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo