ODLUČIT ĆE USTAVNI SUD? /

'Osjećam se pokradeno' SDP-ovci u Požegi tražili prebrojavanje. Izbore odlučilo 12 glasova. Sve bi moglo završiti na Ustavnom sudu

Image
Foto: RTL

Slavio je Željko Glavić s 50,13 posto, a iza njega je bio Mitar Obradović iz SDP-a s 30,49 posto

20.5.2021.
22:25
RTL
VOYO logo

U Požegi, gradu u zapadnoj Slavoniji, živi oko 26 tisuća ljudi. Oni koji su odlučili izaći na lokalne izbore jasno su poručili da gradonačelnik ponovno treba biti iz redova HDZ-a.

Pa je tako slavio Željko Glavić s 50,13 posto, a iza njega je bio Mitar Obradović iz SDP-a s 30,49 posto. No, SDP-ovca ne muči što je dobio manje glasova, ali je za svega 12 glasova, tvrdi, zakinut za drugi krug. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Osjećam se pokradeno. Iskreno, evo. 0,13 posto znači 12 ili 13 glasova više od 50 posto koliko je potrebno da ne bude drugog kruga. Mi smo zbog tog malog broja glasova pristupili brojanja stvarnog činjeničnog stanja uvidom u dokumentaciju vezanu uz izbore", kazao je Obradović. 

Pronađeno niz nepravilnosti

A u dokumentaciji su, kažu, uvidjeli niz nepravilnosti - primjerice, brojevi su se križali i zaokruživale su se stranke umjesto rednog broja kako bi trebalo po Zakonu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na pojedinim biračkim mjestima glasački listići koji su bili zaokruženi na moje ime i na ime kandidatkinje Dijane Krpan, bili su pribrojani doktoru Glaviću. Na nekoliko važaćih, bili su pribrojani gospodinu Glaviću", kaže Obradović. 

SDP u Požegi je u utorak 18. svibnja podnio zahtjev za uvid u sav izborni materijal koji se odnosi za izbor gradonačelnika. Stigli su u zgradu županije. Pregledali su materijal iz  49 biračkih mjesta. Podnijeli su prigovor županijskom izbornom povjerenstvu. 

Kakve nepravilnosti su pronađene?

Predsjednica Gradskog izbornog povjerenstva Požege Snježana Polgar odgovorila je na pitanja kakve nepravilnosti su pronađene. 

"U jednom zapisniku su uneseni krivi podaci za kandidate. Bilo je listića koji su stavljeni u nevažeće, a stranke misle da bi trebale biti važeći i obrnuto", kaže Polgar te objašnjava da županijsko izborno povjerenstvo ima 48 sati za donošenje odluke. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neslužbeni novi gradonačelnik nije puno komentirao protukandidata koji traži šansu za dvoboj. "Postoji državno izborno povjerenstvo i gradsko, županijsko, to su institucije koje će utvrditi točno o čemu se radi. Da li mu treba drugi, treći ili četvrti krug, njegovo je pravo boriti se", kazao je HDZ-ovac Željko Glavić

I HDZ uočio nepravilnosti

I HDZ je tražio uvid u glasačke listiće. I oni su uočili nepravilnosti te imali prigovor što je također dostavljeno županijskom izbornom povjerenstvu. "Uvijek kad je tako tijesan rezultat onaj koji ima preko 50 posto uvijek radi uvid u nevažeće listići jer ako je koji nevažeći listić na strani kandidata koji je preko 50 posto, jedino u tom slučaju mu može povećati rezultat", kaže Glavić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

12 odlučujućih glasova, prebrojavanje i križanje listića - glavna su tema u Požegi.

"Istina da se o tome dosta priča među građanima Požege. Prema sadašnjim rezultatima, ostat će rezultat koji se sada spominje", kaže novinar Jelenko Topić

Odlučivat će Ustavni sud?

Ali SDP ne misli odustati. "Dio političara u Požegi očekivao je potop SDP-a, a ostvarili smo dobar rezultat i idemo po pobjedu za našu Požegu", kaže Obradović. 

Županijsko izborno povjerenstvo bi sutra trebalo donijeti odluku, a iz DIP-a nam kažu da kako god završilo, jedna strana bi se svakako mogla žaliti na Ustavnom sudu koji je zadnja instanca. I to bi se sve moglo odviti dosta brzo - požeški listići pred Ustavnim sudom mogli bi biti već idući tjedan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo