Splićanka dvije godine čamila na burzi, a onda uzela stvar u svoje ruke

Nakon što je dvije godine provela na burzi rada, Splićanka Jasminka Lemo odlučila je uzeti stvar u svoje ruke i otvoriti samoj sebi radno mjesto.

13.3.2013.
9:51
VOYO logo

Splićanka Jasminka Lemo napravila je poslovni plan i uspjela dobiti poticaje za samozapošljavanje, odnosno otvaranje obrta, i to u iznosu od 18.600 kuna. Danas organizira proslave dječjih rođendana, a mjesečno zaradi oko 3.500 kuna, što nije loše kad se uzme u obzir da već neko vrijeme ne prima naknadu s burze. Prije nešto više od mjesec dana osnovala je Udrugu nezaposlenih, a sve s ciljem pružanja pomoći onima koji su ostali bez posla i kojima, prema njezinim riječima, nije ugrožena samo egzistencija, nego i – u velikoj mjeri – samopouzdanje.

Krajnji cilj

"Znam to najbolje po sebi – jednostavno postaneš izgubljen, ne znaš na koja vrata više pokucati, od koga tražiti informaciju... Smatram, osim toga, da će ljudima biti lakše doći u našu udrugu po savjet, nego u neku državnu instituciju u koju su možda i izgubili povjerenje. Ovdje ćemo ih rado upoznati s pravima koja imaju nakon što dobiju otkaz ugovora o radu, poticajima za koje se mogu natjecati i tomu slično. Krajnji cilj je, naravno, ljudima pomoći da se zaposle, pa ćemo u tom smislu nastojati da poslodavci radnu snagu traže izravno preko nas", kaže za Slobodnu Dalmaciju Jasminka Lemo, predsjednica Udruge nezaposlenih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaje da su već kontaktirali Hrvatsku udrugu poslodavaca i Hrvatsku gospodarsku komoru, koji su spremni na suradnju s udrugom.

Ljudi ne vide izlaz

Udruga nezaposlenih mogla bi, nažalost, imati brojno članstvo. U manje od mjesec dana od osnutka, pristupnicu je već potpisalo tristotinjak građana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Članstvo je šaroliko – od nekvalificiranih radnika, tokara i vozača do magistra znanosti. Život im se naglavačke promijenio otkako su ostali bez posla, nemaju ni za hranu, a kamoli za režije, pa nam se nekoliko članova požalilo da mjesecima žive bez struje! Imamo i slučajeva u kojima su i muž i žena gotovo istovremeno dobili otkaz, a djeca traže svoje...

Magistrica posao traži već 20 godina...

Zbog svega toga nije nimalo čudno da nezaposleni padaju u depresiju i gube samopouzdanje jer ne vide izlaz... U udruzi će moći dobiti i psihološku pomoć jer među članovima imamo i psihologa. Jedni drugima ćemo, ustvari, biti podrška", istaknula je Arijana Rožić-Brakus, tajnica Udruge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je magistrica znanosti, Arijana Rožić-Brakus već 20 godina ne može do stalnog zaposlenja. Tajnica Udruge je povjesničarka umjetnosti koja od staža ima tek nekoliko mjeseci koje je prikupila radeći po zamjenama. Kaže da je najveći problem što su nezaposleni i socijalno isključeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo