Registracija
Ako imaš Voyo pretplatu, registriraj se istim e-mailom i čitaj net.hr bez oglasa! Saznaj više
Toggle password visibility
Toggle password visibility
Već imaš račun?
Obnovi lozinku
što, kako i zbog čega /

Salmonela pronađena u omiljenim namirnicama, u tijelu ostaje i do dva mjeseca. Kako je prepoznati?

HZJZ je izdao preporuke kako prevenirati salmonelozu

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx

Ranije ove godine zbog salmonele je opozvano nekoliko različitih Kinder proizvoda, a zadnjih dana ta bakterija pojavila se u jajima hrvatske farme, a onda je zabilježena i u napolitankama.

Sve to dovoljan je razlog da se podsjetimo što je to salmonela, bolest koju uzrokuje, ali i što učiniti kako bi prevenirali zarazu ili pak kako reagirati u slučaju oboljenja.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) navodi kako od svih bakterija koje mogu izazvati bolesti koje se prenose hranom, najčešće govorimo o salmonelama, a bolest koju uzrokuju je salmoneloza.

Simptomi

To su bakterije koje normalno žive u crijevu životinja, a kada zaraze čovjeka, izazovu bolest. Kad se čovjek zarazi putem onečišćene hrane, vrijeme inkubacije najčešće traje od 12 – 48 sati. Bolest je obično blaga i traje 1-4 dana s blažim simptomima, a ponekad dolazi do teže bolesti dužeg trajanja, što može zahtijevati i liječenje u bolnici do desetak dana.

Ističu dalje kako težina bolesti ovisi o vrsti salmonela, količini koja je unijeta u tijelo i otpornosti organizma. Moguće je da se iz istog izvora zarazi više ljudi, a da svatko ima različitu težinu bolesti.

U svakom slučaju, bez obzira na težinu salmoneloze, simptomi su slični: mučnina, grčevi u trbuhu, osjećaj slabosti, povišena tjelesna temperatura, proljev, vrućica, a ponekad i povraćanje. Liječi se uobičajeno simptomatski i nadoknadom tekućine, a antibiotici se preporučuju u kompliciranim slučajevima, ako salmonele izazovu infekciju u krvi. Salmoneloza može biti teška bolest s gubitkom tekućine iz tijela zbog proljeva, visoke temperature i eventualno povraćanja. Tada je potrebno primiti infuziju jer bolesnik ne može piti, a potrebna mu je rehidracija tijela.

Oboljenje na dva načina

Pojašnjavaju potom kako se od salmoneloze može oboljeti neposrednim i posrednim putem, dodirom s brojnim vrstama zaraženih životinja, prehrambenim proizvodima dobivenim od tih zaraženih životinja i od njihovih izlučevina.

Čovjek se najčešće zarazi konzumiranjem onečišćenih kokošjih jaja i piletine, ali i uslijed nehigijenske pripreme hrane te putem nečistog pribora i drugih onečišćenih namirnica. Iz jaja zaražene peradi izlegne se zaražena mladunčad ili se salmonele raznose izmetom. Zaražena je perad kliconoša salmonela u svojim crijevima ili krvi. Prilikom procesa klanja se crijeva i sadržaj crijeva mogu oštetiti i razliti po mesu te se tako salmonelama ili drugim crijevnim bakterijama zagadi i meso.

Kliconoša idućih mjeseci

Nakon prebolijevanja salmoneloze, čovjek je kliconoša obično oko dva mjeseca, pa u tom razdoblju treba pojačati osobnu higijenu, posebice nakon obavljanja nužde.

Zaključuju kako je naposljetku najvažnije u prevenciji salmoneloze nakon diranja piletine i jaja pravilno oprati ruke, ne držati piletinu i jaja zajedno s ostalim namirnicama, piletinu i jaja držati u zatvorenim posudama, piletinu i jaja dobro termički obraditi (skuhati ili ispeći) te piletinu i jaja konzumirati odmah nakon pripreme.

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike
Pročitaj i ovo
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Regionalni portali
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike