Black Hawk / SAD odobrio prodaju moćnih američkih helikoptera Hrvatskoj: Ugovor je vrijedan 500 milijuna eura

Image
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Nabava Black Hawkova još jednom potvrđuje strateško partnerstvo sa SAD-om, kao i predanost Vlade RH ulaganjima u osnaživanje sposobnosti svih sastavnica Hrvatske vojske. Naime, kupnja Black Hawkova dio je nastojanja da Hrvatska zamijeni sovjetsku vojnu tehnologiju zapadnom

27.1.2024.
14:41
Emica Elvedji/PIXSELL
VOYO logo

Američki State Department odobrio je moguću vojnu prodaju helikoptera Black Hawk Hrvatskoj te opreme povezane s njim u okviru ugovora čija je vrijednost procijenjena na 500 milijuna dolara, objavio je sinoć Pentagon, a danas se su na tu temu s priopćenjem oglasili iz Ministarstva obrane Republike Hrvatske koje prenosimo u cijelosti:

"State Department odobrio je Vladi Republike Hrvatske moguću inozemnu vojnu prodaju helikoptera UH-60M Black Hawk te pripadajuće opreme i usluga po procijenjenoj vrijednosti od 500 milijuna dolara. Agencija za sigurnosnu suradnju američkog ministarstva obrane obavijestila je američki Kongres o toj mogućoj prodaji, a riječ je o osam Black Hawkova čiju je kupnju zatražila Vlada RH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predložena prodaja poboljšat će sposobnost Hrvatske da odvrati sadašnje i buduće prijetnje i podupre koalicijske operacije, kao i da promiče interoperabilnost sa SAD-om i drugim NATO snagama, navodi se u priopćenju Agencije za sigurnosnu suradnju američkog ministarstva obrane.

Image
čeka se vlada /

Hrvatska vojska želi kupiti dva ratna broda, cijena jednog 150 do 200 milijuna eura

Image
čeka se vlada /

Hrvatska vojska želi kupiti dva ratna broda, cijena jednog 150 do 200 milijuna eura

Nabava Black Hawkova još jednom potvrđuje strateško partnerstvo sa SAD-om, kao i predanost Vlade RH ulaganjima u osnaživanje sposobnosti svih sastavnica Hrvatske vojske. Naime, kupnja Black Hawkova dio je nastojanja da Hrvatska zamijeni sovjetsku vojnu tehnologiju zapadnom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U floti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva nalaze se četiri helikoptera UH-60M Black Hawk iz projekta opremanja Oružanih snaga Republike Hrvatske predmetnim helikopterima, a koji je započeo u prosincu 2018. godine u suradnji s Vladom SAD-a.

Podsjetimo, od ukupno četiri helikoptera, dva su predmet donacije Vlade SAD-a, a druga dva predmet su nabave Ministarstva obrane", poručuju iz ministarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Vojska se oprema, Rafali stižu u Hrvatsku, grade se hangari, stižu i Bradley. I sve to netom pred izbore

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo