SAD BLOKIRA KUPOVINU IZRAELSKIH / F-16? Washington bijesan, tvrde da Izraelu treba dopuštenje za prodaju Hrvatskoj

Image
Foto: Pixsell

Ured Benjamina Netanyahua nije demantirao ove navode, no zasad ništa ne komentiraju. State Department također ništa ne komentira, a izjavu još nije dao ni Pentagon

6.12.2018.
22:04
Pixsell
VOYO logo

Trumpova administracija blokirat će hrvatsku kupnju vojnih aviona F-16 Barak od Izraela, piše portal Axios. Pozivajući se na izraelske dužnosnike, Axios piše kako Izraelcima za prodaju treba dopuštenje SAD-a, koje Trump blokira.

U tekstu novinar Barack David navodi kako je dobio informaciju da Trumpova administracija blokira pola milijarde dolara vrijednu kupnju vojnih aviona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Američki ministar obrane blokira prodaju?

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je navodno o ovome razgovarao s američkim državnim tajnikom Mikeom Pompeom u Bruxellesu u ponedjeljak. Pompeo mu je rekao da se ne protivi prodaji, no i da istu blokira američki ministar obrane James Mattis.

SAD je, podsjetimo, također sudjelovao u natječaju tijekom kojeg je Ministarstvo obrane na čelu s ministrom Damirom Krstičevićem biralo borbene zrakoplove. Valja podsjetiti kako SAD Izraelu mora dati dozvolu za prodaju aviona trećoj zemlji, u ovom slulaju Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trumpova administracija ljuta na Izrael

Kako piše portal Axios, navodno je Trumpova administracija ljutita jer su Izraelci stare avione poboljšali modernom izraelskom tehnologijom kako bi naveli Hrvatsku da kupi baš njihove avione, a ne američke.

Iz SAD-a tvrde kako Izrael nije smio prodati avione bez njihova pristanka, a definitivno ne na natječaju na kojem se i SAD natjecao. Axios piše kako je hrvatska strana također bijesna jer je ugovor zapeo te od Izraela očekuje da riješi ovaj problem čim je prije moguće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ured Benjamina Netanyahua nije demantirao ove navode, no zasad ništa ne komentiraju. State Department također ništa ne komentira, a izjavu još nije dao ni Pentagon.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo