o napuštanju generalskog zbora / Sačić: 'Miljavac je žrtva premijera Plenkovića, ja ne trpim nepravdu i morao sam istupiti'

Željko Sačić u RTL-u Danas govori o tome zašto je napustio Upravni odbor Generalskog zbora

4.10.2018.
19:10
VOYO logo

Organizatori prosvjeda - 13. listopada u Vukovaru - očekuju najmanje 15 tisuća prosvjednika! Tvrde - nisu dobrodošle nikakve političke poruke ni parole, a pozvani su svi, neovisno o nacionalnoj, vjerskoj i političkoj pripadnosti! 

I dok najjače braniteljske udruge dogovaraju autobuse za masovni dolazak zbog prosvjeda - došlo je i do raskola u Generalskom zboru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Željko Sačić jutros je tako odstupio iz Upravnog odbora Generalskog zbora. I dok je predsjednik Pavao Miljavac za izjavu bio nedostupan, Željko Sačić bio je gost RTL-a Danas. 

Zašto ste istupili iz Upravnog odbora? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nisam mogao izdržati nepravdu. Ja sam čovjek koji voli istinu i pravdu i koji je čvrst u pogledu moralnih načela. Nepravda je po mom mišljenju to što se okreće leđa istinskim herojima i žrtvama stradalima u Domovinskom ratu, posebice našim Vukovarcima, najzaslužnijima za slobodnu Hrvatsku kakvu danas imamo. Ali i svima onima koji su pobijeni diljem Hrvatske na okupiranim područjima. Hrvatski generalski zbor ima temeljnu zadaću da se uvijek u svakoj prigodi sjeća i solidarizira s najugroženijim ljudima u našoj domovini, a to nije tako bilo."

Dakle, izjava predsjednika Miljavca da Zbor ne podržava prosvjed nije legitimna?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To mi je poslijepodne general Reus rekao da je rasprava koju sam pokrenuo prije dva dana bila samo rasprava, mi nismo donijeli formalnu, klasičnu odluku kao Odbor o tome podržavamo li ili ne podržavamo prosvjed. Ja nisam to znao jer prethodni put nisam bio na sjednici, bio sam u berbi u vinogradu. Situacija je bila usred rasprave, ali kad sam jučer vidio da je general Miljavac tako eksplicitno istupio s nečim o čemu još nismo ni odlučili, mislio sam da je to možda odlučio neki uži krug osoba, ali sad vidim da nije tako. To nije korektno i morao sam istupiti." 

Smatrate da je Miljavac svojim činom na neki način okrenuo leđa Vukovaru? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"On misli da nije, a ja mislim da je on žrtva premijera Plenkovića, mislim da ga je premijer pritisnuo. Iako, danas sam se čuo s generalom Miljavcem, u jednom prijateljskom tonu on mi je rekao da razumije moju odluku, ali me i molio da ne istupam iz članstva upravnog tijela HDZ-a. Također je rekao da je razgovarao o tome s premijerom, dodavši da nije na njega vršio pritisak, ali ja mislim da je. "

Zbog čega to mislite? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pa gledajte, mi smo u zadnjih godinu dana imali niz problema u braniteljskoj populaciji, i ukupno u nacionalnoj sigurnosti. O svemu smo htjeli razgovarati s premijerom, ali ništa od toga nije bilo. A sad odjednom se premijer sjetio pozvati dio generala da bi pričao s njima o nekim o temama, iako je ustvari prosvjed bio glavna tema." 

Ali vi imate i nekoliko istomišljenika na svojoj strani, s kojim generalima idete u Vukovar? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne želim otkrivati njihova ideja. Najveća moja poruka je - nemojte dozvoliti da vas netko instrumentalizira i da budemo političko sredstvo bilo koga - premijera, države, bilo koga." 

Što očekujete od prosvjeda? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Očekujem normalne stvari. Taj prosvjed će solidarizirati velik dio našeg naroda, sve domoljube, sve nas koji se želimo pokloniti žrtvama. Vjerujem da će preko 50, 60 tisuća ljudi doći, očekujem da samo okupljanje bude poruka za naš neučinkoviti, pasivizirani i korumpirani državno represivni aparat. Nije normalno da u državi koja je pretrpjela tolike strahote imamo 2, 3, 5 procesuirana ratna zločina, a da istovremeno imamo 150 masovnih grobnica. To je u biti samo proteza jedne dnevne politike, u ovom slučaju HDZ-a." 

Što mislite kako će na to reagirati Vukovarci srpske nacionalnosti, hoće li možda biti zastrašivanja? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oni koji nemaju nikakve grijehe na duši, oni mogu samo podržati napore da se povijest raščisti, jer istina nas sve može samo zbližiti, a lopovi i zločinci, oni neka strepe i neka idu preko Dunava i Drine, ili neka čekaju pa neka ih naša vlast procesuira."

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo