Saborski zastupnici otišli na dva mjeseca dug godišnji odmor!

Saborski zastupnici otišli su na dvomjesečni godišnji odmor. Na Markovom trgu moraju se opet pojaviti najranije 15. rujna do kada traje Ustavom zajamčena ljetna stanka u zasjedanju parlamenta.

15.7.2013.
14:53
VOYO logo

HDZ-ovom saborskom zastupniku i bivšem ministru zdravstva Darku Milinoviću posebno smeta novi kolektivni ugovor u zdravstvu, koji, kaže, ponižava i vrijeđa 70.000 djelatnika u zdravstvenom sustavu.

''Novi kolektivni ugovor je sramotan i protuzakonit jer ministar Ostojić najavljuje da zdravstvenim djelatnicima, samo zdravstvenim djelatnicima u javnom sektoru, neće biti plaćen prekovremeni rad'', rekao je Milinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ustvrdio je Milinović i da nije bilo razloga za ukidanje starog kolektivnog ugovora iz 2011, koji je poništio zagrebački Županijski sud uz obrazloženje da nije bio formiran pregovarački tim za kolektivne pregovore i da o pregovorima nije raspravljalo Gospodarsko socijalno vijeće. Milinović tvrdi da raspolaže dvama dokumentima koji to demantiraju – sporazum o pregovaračkom odboru, koji je potpisala Spomenka Avberšek, šefica samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi, te dokument u kojem GSV navodi da su pregovori vođeni sukladno Zakonu o radu.

I laburisti prozivaju Vladu

''Dakle, ili premijer Milanović mora smijeniti Ostojića zbog toga što je zatajio ova dva bitna dokumenta, jer je eventualno zbog nepostojanja te dokumentacije na Županijskom sudu donesena odluka o proceduralnom ukidanju kolektivnog ugovora, ili s druge strane, ako to nije istina, ako nije Vlada zatajila ova dva dokumenta, onda za kazneno djelo treba prijaviti Spomenku Avberšek koja je produžena ruka SDP-a'', rekao je Milinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bivši ministar je pozvao premijera Zorana Milanovića i ministra da dođu u Sabor, a zahtjevu su se pridružili laburisti. Branko Vukšić smatra da je najveća pogreška Vlade smanjenje zdravstvenog doprinosa za dva posto i poziva ministra zdravlja.

''Da ovdje kaže koji su sljedeći potezi, hoće li se prihvatiti socijalni dijalog i što će poduzeti da općeg štrajka ne bude, a pozivamo Vladu Republike Hrvatske da doprinos za zdravstvo vrati na 15%'', istaknuo je Vukšić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo