PRATITE UŽIVO / Sabor raspravlja o proračunu - Bernardić: 'Ukidaju povjerenstvo zbog štete za proračun od 400 milijuna kuna'

Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je u utorak da je prijedlog proračuna za iduću godinu dobio punu potporu parlamentarne većine

22.11.2017.
9:35
Marko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatski sabor zasjedanje nastavlja raspravom o prijedlogu državnog proračuna za iduću godinu, u kojemu Vlada predviđa da će ukupni prihodi biti na razini od 129 milijardi kuna, što je 6,1 posto više u odnosu na aktualni proračun. Sjednica je započela traženjem stanke niza klubova.

Sasvim sigurno burnu raspravu započeo je predsjednik SDP-a Davor Bernardić. "Pozivam Plenkovića da prestane glumiti napuhanu veličinu i počne rješavati hrvatske probleme. Kakav premijer, takav i proračun - napuhan i prazan. Buja administracija, bujaju rashodi."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bernardić je poručio i kako HDZ, nakon najnovijih saznanja o kreditu HBOR-a i štete za državni proračun od 400 milijuna kuna, želi ukinuti saborsko istražno povjerenstvo kako bi sakrili "tragove ortakluka koji se očito događa u pozadini cijelog procesa u Agrokoru".

"Najnovija saznanja koja smo jučer mogli vidjeti, vezano uz kredit HBOR-a Agrokoru, pokazuju očitu umješanost članova vlade u davanje 400 milijuna kuna Agrokoru, tvrtki u problemima, na koje je upozorila i uprava HBOR-a. To pokazuje umješanost članova vlade koji su dali sporni kredit od 400 milijuna kuna Agrokoru koji je bio u problemima", isticao je Bernardić nakon stanke koju je zatražio na početku saborskog zasjedanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mediji su jučer javljali kako je Agrokor, uoči sloma koncerna u prosincu 2016. godine dobio skoro 400 milijuna kuna iz državne banke HBOR, čiji rad nadzire ministar financija Zdravko Marić. Krediti su dodijeljeni u brzoj proceduri, po posebnom režimu izravnih kredita, za koje jamči samo država.

"Ovo je napravilo direktnu štetu Hrvatskoj od 400 milijuna kuna, a moje je pitanje, po čijem je nalogu u tako ekspresnom roku na temelju podataka koji su pokazivali da je Agrokor u problemima HBOR dao kredit Agrokoru i netko za to mora odgovarati", rekao je Bernardić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uvjeren je u, kako je rekao, očitu povezanost Agrokora, Ivice Todorića i vlade. "Tomu svjedoči da je aktualni ministar financija još uvijek član vlade i to pokazuje da je u trenutku odobravanja spornog kredita sve znao", poručio je šef SDP-a.

Ukupni rashodi proračuna kojeg predlaže Vlada bit će 133,3 milijardi kuna ili 5 milijardi viši. Deficit opće države bit će na razini 0,5 posto BDP-a ili 2 milijarde kuna, dok se stopa gospodarskog rasta projicira u visini od 2,9 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je u utorak da je prijedlog proračuna za iduću godinu dobio punu potporu parlamentarne većine te istaknuo da o tom prijedlogu proračuna u Hrvatskom saboru očekuje kvalitetnu i sadržajnu raspravu.

"Na tragu projekcija koje smo dali u srpnju, nakon što je usvojen vrlo kvalitetan rebalans proračuna, sutra ćemo predstaviti proračun za 2018. Očekujem kvalitetnu i sadržajnu raspravu. Dobili smo punu potporu parlamentarne većine za usvajanje predloženoga proračuna", rekao je premijer Plenković novinarima nakon sastanka Kluba zastupnika HDZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo