opet cirkus / Zekanović poderao papir sa simbolom Z, Banožić o zagrebačkom dronu - da je tajna čiji je

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Sudjelovanje pripadnika Oružanih snaga RH u EUMAM-u jučer su podržali saborski odbori za obranu i zakonodavstvo. No oporba se protivi takvom prijedlogu ocjenjujući ga neustavnim

30.11.2022.
10:12
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Danas se u Saboru raspravlja o vladinom prijedlogu Odluke o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga RH u misiji EU za vojnu pomoć za potporu Ukrajini - EUMAM. Da bi Sabor potvrdio tu odluku, potrebna je dvotrećinska većina.

Sudjelovanje pripadnika Oružanih snaga RH u EUMAM-u jučer su podržali saborski odbori za obranu i zakonodavstvo. No oporba se protivi takvom prijedlogu ocjenjujući ga neustavnim. SDP i Zeleno-lijevi blok predlažu kompromisno rješenje, a Most odbija sudjelovati u, kako tvrde, protuustavnoj raspravi. SDP i Zeleno-lijevi blok zajednički će uputiti inicijativu za koju smatraju da bi mogla pomiriti predsjednika RH i premijera te dobiti širi društveni konsenzus među građanima i saborski konsenzus.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada predlaže da u misiji sudjeluje do 80 pripadnika Oružanih snaga RH uz mogućnost rotacije i da u Hrvatsku može ući do 100 pripadnika ukrajinskih snaga uz mogućnost rotacije u 2022., 2023. i 2024. godini.

Image
Prijedlog odbačen /

Opozicija u Saboru pokušala spriječiti raspravu o obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj

Image
Prijedlog odbačen /

Opozicija u Saboru pokušala spriječiti raspravu o obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj

Stipo Mlinarić iz Domovinskog pokreta traži stanku od "jednog dana, tjedna, mjeseca" kako bi se Milanović i Plenković mogli dogovoriti o ovom pitanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Domovinski pokret se jasno izjasnio da smo za Ukrajinu. Naš kolega Dretar je bio u Ukrajini i prije Plenkovića, vozio je humanitarnu pomoć", rekao je Mlinarić.

Javio se Zekanović. "Ili ste za Ukrajinu ili ispred vrata objesite ovaj znak", rekao je i pokazao papir na kojem se nalazi simbol ruske invazije "Z". Zekanović je zatim pokidao taj papir.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marijan Pavliček je rekao da nije bitno što Zekanović kaže jer je izgubio sav kredibilitet, a zatim se Mlinarić ispričao javnosti jer je Zekanović u sabor ušao na njihovoj listi. "Ja sam bio protiv", rekao je Pavliček.

Predsjednik Sabora izjavio je da ne zna zašto svi govore da se krši Ustav jer to nadležna institucija još nije odlučila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Branko Bačić (HDZ) rekao je da je "ovaj pokušaj oporbe pokazuje izostanak empatije prema žrtvi Ukrajine", a potom je poručio: "Ili ste za pomoć žrtvi Ukrajine ili ste za Putinovu Rusiju".

Banožić o dronu

Ministar obrane Mario Banožić istaknuo je da je Sabor među prvima osudio rusku agresiju na Ukrajinu i da je Hrvatska podržala sankcije. Kaže i da se ova misija ne razlikuje od sličnih misija, osim što se sada zbog sigurnosti odvija na teritoriju EU članica. O uspostavi ove misije se počelo raspravljati u kolovozu, a Hrvatska je sudjelovala u početku. Iznio je podatak da će Hrvatska za obuku uplatiti 416 tisuća eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatska bi svojim iskustvom Domovinskog rata pridonijela obrani Ukrajine", rekao je i dalje iznio da je od 1999. do 2022. godine u međunarodnim misijama sudjelovalo više od 10.000 pripadnika Hrvatske vojske. Pozvao je zastupnike da u Saboru podrže za obuku u Hrvatskoj.

Image

Na pitanje Stipe Mlinarića (Domovinski pokret) čiji je dron koji je pao na Zagreb, odgovorio je da se radi o podacima koji su u "klasificirani u drugim zemljama" te da se nisu mogli iznositi u javnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potom se vratio na raspravu o vojnoj obuci Ukrajinaca. "Kad se odlučivalo o ulasku Švedske i Finske u NATO, drugi ministri su me pitali zašto to ne podržavamo. Ova rasprava ima svoju međunarodnu težinu", rekao je Banožić.

Andro Krstulović Opara rekao je da "ne može doći sebi" zato što zastupnici "raspravljaju o člancima i paragrafima, a ne o potpori Ukrajini".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Željko Sačić kaže da nikad u povijesti Hrvatska nije bila u situaciji da donosi ovakvu odluku. "Zašto je NATO odbio pokroviteljstvo nad ovakvom misijom?" pitao je. Za njega se "Hrvatska de jure uključuje u rat". Bačić je na to rekao da ništa od toga nije istina i da je Hrvatska već bila u ovakvoj situaciji.

Banožić kaže da je šef NATO-a pozdravio ovu misiju te da se ona ne razlikuje od misija u Africi, osim što se provodi na teritoriju članica EU. Rekao je da bi uz obuku i Hrvatska razvila svoje zapovjedništvo, da bi se uvježbavala Hrvatska vojska i da bismo mogli pokazati što smo naučili u drugim misijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gari Cappelli (HDZ) rekao je da su prije 90 godina Ukrajinci umirali od gladi (kroz Gladomor za koji su također krivi Rusi op.a), a sada da umiru od hladnoće. "Nemojmo se baviti administracijom, stanimo na pravu liniju", poručio je.

Na pitanje Bačića je li Glavni stožer Hrvatske vojske upoznat s ovime i što kažu na to, ministar je odgovorio da jesu i da su proučavali što bi bilo korisno i za hrvatsku i za ukrajinsku vojsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vesna Nađ (SDP) upitala je Banožića zašto nije zatomio svoju taštinu, napravio sve što je mogao kako bi osigurao prethodnu suglasnost predsjednika. Iznijela je i da je početkom rata obilazila bolnice, ustvrdila da je većina ranjenika stradala od vlastitog oružja ili suboraca zato što nisu imali dovoljno obuke, na što je Grba Bujević (HDZ) reagirala o rekla da time vrijeđa branitelje kad kaže da je dio njih stradao od vlastita oružja.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo