ZASTUPNICI NAPOKON SLOŽNI / Sabor jednoglasno odbio izvješće HERA-e i izglasao niži PDV za isporuke grijanja iz toplinskih stanica, ogrjevnog drva...

Image
Foto: Patrik Macek / Pixsell

Saborski klubovi izrekli su u četvrtak niz zamjerki na rad HERA-e u prošloj godini

23.9.2022.
14:12
Patrik Macek / Pixsell
VOYO logo

Hrvatski sabor izglasao je u petak većinom glasova - sa 118 glasova za i 11 suzdržanih - izmjene Zakona o porezu na dodanu vrijednost koje donose daljnje porezno rasterećenje i ublažavanje rasta cijena s kojim su suočeni građani i gospodarstvo.

Izmjenama se snižava stopa PDV-a na pet posto za isporuku grijanja iz toplinskih stanica, te isporuka ogrjevnog drva, peleta, briketa i sječke. Uvodi se stopa PDV-a od nula posto za isporuku i ugradnju solarnih ploča na privatne stambene objekte, prostore za stanovanje te javne i druge zgrade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Objedinjeno je većinom izglasan i paket izmjena 62 zakona radi pune prilagodbe hrvatskog zakonodavstva uvođenju eura. Izmjenama se tako odredbe u kojima su novčane kazne izražene u kunama mijenjaju u eure.

Bulj: 'Ako je netko lopov onda je lopov'

Nikola Grmoja (Most) prigovorio je što se u vrijeme najveće krize i inflacije mijenja 900 zakona "radi ambicije jednog čovjeka i njegove buduće sinekure". "A kada se treba obračunati s korupcijom i urediti društvo nema vas nigdje", poručio je Grmoja vladajućima i najavio saslušanja na saborskom Antikorupcijskom vijeću članova uprave i Nadzornog odbora Ine, te ministara. "Želim uputiti poziv lopovu kojeg ste imenovali u Hrvatsku narodnu banku", kazao je Grmoja misleći na bivšeg ministar gospodarstva Tomislava Ćorića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković prekinuo je izlaganje Grmoje poručivši mu da ne može nazivati lopovom osobu koja nema nikakvu presudu i koja nije prisutna. "Molim birajte riječi", apelirao je Jandroković.

Uključio se i Miro Bulj (Most) kazavši "ako je netko lopov onda je lopov" i da ne može nitko narediti što će govoriti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
KOMENTAR IVANA PANDŽIĆA /

Plenkoviću se sad popustljivost prema MOL-u u Ini obija o glavu

Image
KOMENTAR IVANA PANDŽIĆA /

Plenkoviću se sad popustljivost prema MOL-u u Ini obija o glavu

Sabor jednoglasno odbio izvješće HERA-e

Hrvatski sabor odbio je u petak Izvješće o radu Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) za prošlu godinu. Predloženi zaključak da se ne prihvaća Godišnje izvješće i izvješće o ostvarenju proračuna HERA-e za prošlu godinu, dobio je jednoglasnu podršku zastupnika, njih 129.

Saborski klubovi izrekli su u četvrtak niz zamjerki na rad HERA-e u prošloj godini, te su nakon Vlade i nadležnog Odbora za gospodarstvo, i vladajući Klub HDZ-a kao i oporbeni klubovi najavili da neće prihvatiti izvješće o tom radu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvješće za 2021. je opsežno, koncentrirano je na stanje u sektoru električne energije, dok je stanje u sektoru plina i toplinarstva oskudno obrađeno, a što je zabrinjavajuće, rekao je Žarko Tušek (HDZ). "Svi moramo tražiti da se sve vezano za pljačku prirodnog plina rasvijetli, a svi odgovorni sankcioniraju", naglasila je jučer Vesna Vučemilović (HS).

Prisegnuli zastupnici Miloš (Možemo!) i Srpak (HDZ)

Sabor je odobrio da Jelena Miloš zamijeni Vilija Matulu u zastupničkim redovima platforme Možemo!, a Dražen Srpak Ljubomira Kolareka u redovima HDZ-a, te je dvoje zastupnika prisegnulo. Njihove zamjene rezultat su dogovora po kojemu će jedan zastupnik odraditi jednu, a drugi drugu polovicu četverogodišnjeg mandata u Hrvatskom saboru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Miloš i Srpak prisegnuli su da će zastupničku dužnost obnašati savjesno i odgovorno i da će se u svom radu držati Ustava i zakona i poštovati pravni poredak, te da ću se zauzimati za svekoliki napredak Hrvatske. Želim vam puno uspjeha u obnašanju odgovorne dužnosti, rekao im je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Raspisan natječaj za člana Nadzornog odbora HRT-a

Saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije u petak je raspisao natječaj za izbor člana Nadzornog odbora Hrvatske radiotelevizije (NO HRT) za preostali dio mandata. To mjesto ostalo je upražnjeno razrješenjem Marka Primorca, kojeg je Hrvatski sabor u srpnju potvrdio ministrom financija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Člana NO HRT-a imenovat će Hrvatski sabor većinom glasova svih zastupnika na prijedlog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije. Za člana toga tijela može biti imenovan samo hrvatski državljanin koji ima završen sveučilišni diplomski studij ili s njim izjednačen studij, aktivno znanje najmanje jednog svjetskog jezika, te najmanje deset godina radnog iskustva.

Zainteresirani svoju kandidaturu za člana NO HRT-a trebaju uputiti poštom preporučeno na adresu: Hrvatski sabor, Odbor za informiranje, informatizaciju i medije, Trg Sv. Marka 6-7, 10 000 Zagreb, u roku 15 dana od dana objave natječaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo