svijetla budućnost /

Sa stanovnicima Vukovara razgovarali smo o životu u gradu nakon svega

25 godina nakon pada grada u Vukovarcima su osjećaji podijeljeni. Tuga i bol zbog stradalih, ali sreća i ponos jer grad i dalje stoji

18.11.2016.
18:55
VOYO logo

Ivan je vukovarski branitelj i jedan od osnivača spomen doma na Ovčari. Godišnje kroz njega prođe oko 150 tisuća ljudi. Najviše djece koja slušaju o strašnoj povijesti. Ipak, Ivan je sretan u Vukovaru.

"Svoja stradanja nosimo u sebi, svoje rane nosimo u sebi, ali grad koji živi danas i koji svakim danom izgleda sve ljepše daje nam snagu i daje nam zadovoljstvo da prošlost pretvorimo u budućnost", optimističan je Ivan Lukić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Baki Mariji 92 su godine. Živi u samom centru Vukovara. Kad je grad pao ostala je s kćerima u podrumu. Danas je pljeskala koloni sjećanja sa svog prozora. Optimizam ne skriva. 

"Mladima bih poručila da se bore i da se naprave tvornice koje su bile, da svijet ima gdje raditi", govori Marija Rusin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ni Anto se ne predaje. S  prijateljima iz sportsko ribolovne udruge obnovio je malu Adu na Dunavu. Ona i Vukovar njegov su ponos.

"Svaki onaj koji navečer pod navodnicima legne tužan, ujutro kad se probudi prošeta kroz svoj grad i bude sretan. Ipak je to naš grad. Naš Vukovar", poručuje Anto Aladžak.

Uvjeren je da je budućnost Vukovara i njegovih stanovnika svijetla. Jučerašnje odluke Vlade - naznaka su, kaže,  boljeg doba.

"Moj sin je vozač autobusa pa je bio u dilemi da ode van voziti autobus ili ne, međutim poslije sinoćnje sjednice Vlade rekao je tata ovo će bit dobar grad, lijep grad", otkriva nam Anto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostao je svo vrijeme i Ivan koji, iako ima razloga mrziti - ne mrzi nikoga.

"Nikada nikoga neću učiti mržnju niti sam svoje sinove učio, jer vjerujte, onaj koji mrzi, na kraju njega pojede ta mržnja, a onaj koga se mrzi on ostane u svom domenu", priznaje Ivan Lukić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

25 godina nakon pada grada u Vukovarcima su osjećaji podijeljeni. Tuga i bol zbog stradalih, ali sreća i ponos jer grad i dalje stoji.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo