Otvoren je u Osijeku / S radom je počeo drugi hrvatski krematorij, a cijene su najniže u okruženju: 'Ovo je prva digitalna mrtvačnica'

Hrvaska inače značajno zaostaje za ostatkom Europske unije prema broju ukopa kremiranjem.

17.2.2021.
14:35
VOYO logo

S radom je počeo drugi hrvatski krematorij. Nakon Zagreba, onaj u Osijeku. Cijene kremiranja su nanjiže u okruženju, a usluga najsuvremenija.

Koliko je jeftinije i koji su novi planovi za Slavoniju kada je riječ o lijepom oproštaju od najmilijih saznao je Tin Kovačić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najsuvremeniji krematorij u Hrvatskoj trenutno je i najjeftiniji. 3435 kuna gotovo je duplo manje nego odlazak u Zagreb na posljednji ispraćaj najmilijih.

Sama peć najbolja je na tržištu, a po ulasku u mrtvačnicu može vas dočekati ambijentalna glazba ili onakva kakvu sami odaberete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je prva digitalna mrtvačnica. Ima nekoliko osnovnih karakteristika odnosno usluga koje ćemo nuditi našim korisnicima a to je reprodukcija glazbe po izboru korisnika ili po našem izboru. Zatim zastor koji se pomiče preko odanica i na taj način lijes ili urna putuje u neku drugu dimenziju da se tako izrazimo", rekao je direktor Ukopa Osijek Hrvoje Ostrički

S najmilijima se možete oprostiti i uz fotografije ili videouradak s kojim ga želite zauvijek pamtiti, ali odlučujete i kamo s pepeli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što dobijete urnu možete je pohraniti na tri načina. Prvi je klasično sahranjivanje. Drugi je prosipanje pepela ali isključivo po ružičnjaku ovdje na groblju i treći je pohranjivanje urne u kolumbarij.

Iako Hrvatska i dalje najviše pokapa svoje najmilije na tradicionalan način, čini se, građani sve više počinju davati prednost kremiranju ispred sahranjivanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Krematorij. Jer evo baš danas moj muž kremira evo sada. Mi smo kupili kolumbarije već prije dvije godine i mislim da je to elegantnije i kulturnije", kaže Ana iz Osijeka. 

Image
Počivao u miru /

Veliki gubitak: Preminuo je cijenjeni zagrebački liječnik i omiljeni pedijatar

Image
Počivao u miru /

Veliki gubitak: Preminuo je cijenjeni zagrebački liječnik i omiljeni pedijatar

Sahrana je bolja, ali krematorij je puno jeftiniji

"Sahrana je bolja, ali krematorij je puno jeftiniji, a kako su danas veliki troškovi mnogi ljudi sebi više ne mogu ni priuštiti jedan normalni pogreb", kaže Hinko iz Osijeka. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nisam o tome razmišljala ali svatko treba po svojim uvjerenjima to učiniti. Ali drago mi je što ovdje postoji to", kaže Natalija iz Osijeka. 

A slijedeći projekt osječkog Ukopa će i groblje za Urne. I to onakvo kakvo se može vidjeti u stranim filmovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Radimo jedan američki sustav. To je horizontalna zatravljena površina s horizontalnim pločama. To je jedan način a drugi je jedna površina s drvetom japanske trešnje koje jako lijepo cvjeta i zapravo dosta korisnika želi da ih se pokopa na takav jedan način", kaže Ostrički

Ideja ne nedostaje pa se uskoro čeka realizacija izgradnje restorana na groblju gdje bi se mogle održavati karmine, ali i još nešto ne baš svakidašnje. Groblje kućnih ljubimaca, kakvo kao i krematorij ima još samo Zagreb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska zaostaje 

Hrvaska inače značajno zaostaje za ostatkom Europske unije prema broju ukopa kremiranjem. Prednjače skandinavske zemlje: Švedska ima 95% kremacija u ukupnom broju pokopa, susjedna Slovenija je na 88 posto, a u Njemačkoj svaki drugi pokop završava u urni. U Hrvatskoj se, prema podacima pogrebnika, zasad kremira oko 20 posto pokojnika.

FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo