ZA TJEDAN DANA STIŽU VELIKE PROMJENE / Jedan papir otvorit će vam sva vrata u staro normalno: A onaj tko ga nema, otvorit će ta ista vrata, ali znatno teže...

Od 1. srpnja uz EU digitalnu potvrdu građanima će biti otvorena zabavna, kulturna i sportska događanja

24.6.2021.
23:03
VOYO logo

Osobe cijepljene protiv koronavirusa, s potvrdom da su to zaista i učinile, dosad se nisu mogle vratiti u staro normalno. No, od 1. srpnja bit će dopušteno organiziranje koncerata i festivala bez maski i razmaka, ali samo za cijepljenu publiku. Otvorit će se i sportska borilišta, tako da potvrda o cijepljenju postaje papir koji otvara sva vrata, ali i ulaz u stari, normalni svijet.

Image
USKORO STIŽE UBLAŽAVANJE /

Davor Božinović otkrio koje se sve epidemiološke mjere mijenjaju i za koga

Image
USKORO STIŽE UBLAŽAVANJE /

Davor Božinović otkrio koje se sve epidemiološke mjere mijenjaju i za koga

"To će izgledati tako da će moći ući samo oni cijepljeni, preboljeli ili negativni. Na ulazu će biti organizirano testiranje. I to je put prema onome starom. Mjere? Nema mjera, nema ograničenja", rekao je za RTL organizator festivala elektronske glazbe BSH Island na Zrću Drago Vukelić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Provjeravanje potvrda

Isto vrijedi i za proslave. Rođendani, svadbe ili bilo koje slavlje s više od 30 ljudi uskoro će trajati bez ograničenja. Za njih neće biti potrebna ni potvrda stožera, ali pod jednim uvjetom - da svi imaju EU digitalnu potvrdu. U srijedu je aktivirana i aplikacija Covid GO, kojom će građani moći pregledati svoje, ali i tuđe potvrde.

Za okupljanja koja su više od 100 ljudi, moći će se uz potvrdu i dozvolu lokalnog stožera. Vidi se da idemo u normalizaciju života i da nam nedostaje život od prije. Naprosto trebamo se cijepiti da bismo imali lijepo ležerno ljeto", kaže pomoćnica ravnatelja HZJZ-a Marija Bubaš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Paradoksalna situacija

No, paradoksalno, kad nam je uobičajeni stari život nadomak ruke, pola milijuna doza cjepiva stoji i čeka, jer za cijepljenjem više nema interesa, čak niti nakon apela Andreja Plenkovića i Vilija Beroša. Dosad je s jednom dozom cijepljeno oko milijun i pol ljudi, dok je obje primilo manje od milijun naših građana.

"Mislim da bi svima trebala biti dovoljna motivacija i ekonomija i ovisimo o turizmu i turističkoj sezoni i da ne bi na jesen strepili od nekog mogućeg vala. Sad je idealno vrijeme", kaže liječnik i komunikator godine za 2020. Natko Beck i dodaje kako je to dobra motivacija, kako svi imamo razloga za cijepljenje te da bi se on opet cijepio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oni koji se nisu cijepili, ali ni preboljeli zarazu, u staro normalno će se vratiti jedino negativnim testom, kojeg će platiti zajedno s ulaznicama. "Dio negoduje radi toga što će biti potrebni negativni testovi, ali mislim da je to generalno dobra stvar da se vratimo sigurnom partijanju, a siguran sam da je to put na kraju da se može partijati bez negativnih testova", zaključuje Vukelić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo