VIDEO: / S ovom kućom nitko ne zna što će!

Žuta trokatnica u austrijskom Braunau kulturno je dobro. Obnovljena je to i posve useljiva zgrada, no već godinama zjapi prazna dok se gradske vlasti kolebaju što s njome učiniti. Čudno?

27.5.2013.
11:48
VOYO logo

Iako bi mnogi zgradu rado sravnili sa zemljom, takvo rješenje nije prihvatljivo jer je zgrada pod zaštitom grada. Nekad su u njoj "utočište" nalazile gradska knjižnica, škola i banka, a do prije šest mjeseci i radionica za fizički hendikepirane osobe.

Sada njenim prostorijama ne koračaju ljudske stope. Dok jedan dio Austrijanaca želi povjerovati u insinuacije da je Hitler rođen negdje na granici s Njemačkom, a ne u spomenutoj kući, više je onih koji problemu nastoje pristupiti s dozom zdravog razuma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Izbjegavamo istinu'

"Bilo bi bolje kada bismo konačno priznali i rekli: Da, ovdje kod nas nalazi se rodna kuća Adolfa Hitlera. Mi nismo ništa krivi, no učinit ćemo najbolje što možemo s obzirom na tu činjenicu. Time što tvrdimo da Hitler ovdje uopće nije rođen, izbjegavamo istinu i ne suočavamo se s njom", drži povjesničar Andreas Maislinger koji živi u blizini Braunaua.

On je još 2000. predložio da se kuća pretvori u "Kuću odgovornosti", koja bi se svojim sadržajima bavila suočavanjem s nacističkom prošlošću i temama vezanima za budućnost. Uspio je pronaći i dovoljan broj sponzora, uključujući Branka Lustiga, no njegov prijedlog nije naišao na oduševljenje i podršku. Odbila ga je i sadašnja vlasnica kuće pa se diskusije oko njene namjene na relaciji vlasnica-ministarstvo-grad nastavljaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo