AKCIJA U NP KRKA / S njim se bori cijela Europa, a sada prijeti da će uništiti i hrvatski biser: Znate li kako izgleda pajsen?

Brojni posjetitelji nisu ni svjesni da sva ljepota biljnog svijeta može biti uništena zbog ovakve agresivne vrste

4.7.2021.
7:00
VOYO logo

U Hrvatskoj je počela borba protiv pajasena, invazivne azijske biljke koja uništava bioraznolikost. U projektu koje će dijelom financirati europskim novcem sudjeluje i nacionalni park Krka. Cilj je pronaći najbolju metodu uklanjanja biljke koja prijeti u cijeloj Europi.

Lijepu, ali invazivnu biljku poznatu kao pajasen najbolje je iščupati s korijenom. Njeno širenje potiskuje druge kulture, a u nacionalnom parku odlučili su joj stati na kraj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo se odlučili isključivo za mehaničko uklanjanje, bez korištenja kemijskih sredstava koji bi se mogli primijeniti na nekim područjima koji nisu zaštićena. To je Sizifov posao, vrlo iscrpljujuće, jer se vi borite sa pajsenom", kaže stručna voditeljica u NP Krka Gordana Goreta

Već dobro upoznati s njegovim iskorjenjivanjem, nacionalni park se uključio u projekt financiran sredstvima EU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo odabrani kao partneri jer već imamo iskustva u uklanjanju. Javna ustanova NP Krka je od 2018. godine na odabranoj plohi od 8000 metara kvadratnih na Skradinskom buku uspješno odstranila tu invazivnu vrstu", kaže ravnateljica NP Krka Nella Slavica

Lako se prilagodi i brzo širi

No riječ je o vrsti koja se lako prilagodi i brzo širi. Zapravo se ne zna površina koju je zauzeo pajasen u nacionalnom parku, no ono što se zna da će borba biti dugotrajna i mukotrpna, jer ta azijska biljka ne može se u potpunosti iskorijeniti nego samo staviti pod kontrolu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A brojni posjetitelji nisu ni svjesni da sva ljepota biljnog svijeta može biti uništena zbog ovakve agresivne vrste. 

"Vidjeli smo samo lijepe stvari, dojam je dobar zato što smo ga posjetili u ovo doba godine kad nije gužva. Jako nam se sviđa", kaže Esther iz Francuske. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da je jedno od najljepših mjesta koje sam vidjela u životu. Voda je svugdje, predivna priroda i volim to", kazala je Anke iz Njemačke. 

Traži se najbolja metoda...

Rezultati koji će se dobiti kroz projekt trebali bi biti korisni u budućnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Cijeli projekt bi trebao, osim njegova uklanjanja, iznjedriti neku novu metodologiju ili protokol za njegovo uklanjanje. Na različitim mjestima će se testirati različite metode. A koja se pokaže najbolja, u principu će se dalje primjenjivati", objašnjava stručna voditeljica u NP Krka Gordana Goreta

Ukupna vrijednost projekta je veća od 16 milijuna kuna, a potrajat će četiri godine. Što dovoljno govori koliko je teško ukloniti invazivnu vrstu jednom kad se raširi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo