RUSKI VELEPOSLANIK OPET PRITIŠĆE HRVATSKU: / '90-ih smo vas naoružali, a neplaćeni S-300 dali ste Amerikancima'

Image
Foto: PIXSELL/AFP/screenshot
13.4.2017.
9:20
PIXSELL/AFP/screenshot
VOYO logo

Informacija je to koju ekskluzivno donosi Večernji list pišući kako su u pitanju goleme količine oružja ruskog podrijetla kojim se branila i oslobađala Hrvatska.

Azimov: Sjetite se tko vas je 90-ih naoružavao i spašavao

Također se sugerira da je veleposlanik Azimov, nakon što je prije dva mjeseca svojim javnim istupom najavio da će se Agrokoru dogoditi kaos, i dalje ljutit na Hrvatsku zbog njene geopolitičke opredijeljenosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
RUSKI VELEPOSLANIK PORUČIO TODORIĆU: /

'Dali smo vam puno kredita, ali više ne planiramo pomagati Agrokoru!'

Image
RUSKI VELEPOSLANIK PORUČIO TODORIĆU: /

'Dali smo vam puno kredita, ali više ne planiramo pomagati Agrokoru!'

Azimov je, kako piše Večernji list, od hrvatskog biznismena Zubaka, koji se bavi trgovinom oružja i koji je u vrijeme Domovinskog rata bio u skupini koja je putem njihove tvrtke Winsley Finance Limited bila glavni opskrbljivač Hrvatske oružjem, zatražio da mu napravi popis sveg oružja koje je od 1992. do 1997. godine iz Rusije stizalo Hrvatskoj.

Navodno je Azimov Zubaku kazao da je Rusija razočarana ponašanjem Hrvatske te da bi se Hrvati trebali sjetiti tko ih je u vrijeme međunarodnog embarga naoružavao i spašavao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Moćni raketni sustav Hrvatska dala SAD-u?

U pitanju su goleme količine oružja, a na popisu je i poznati raketni sustav S-300 PMU koji je dijelom bio isporučen Hrvatskoj uoči Oluje. Taj je sustav prvi put javnosti predstavljen na vojnom mimohodu na Jarunu, 30. svibnja 1995. godine, uoči vojno-redarstvene operacije Oluja i trebao je poslužiti kao upozorenje i psihološka kočnica zračnim snagama tadašnje SR Jugoslavije da ne pokušavaju intervenirati. Taj sustav, prema tvrdnjama Zvonka Zubaka, Rusiji nije otplaćen.

Prije desetak godina pisalo se kako su za otkup tog sustava od Hrvatske bile zainteresirane velike vojne sile poput SAD i Izraela, a sam Zubak je Nacionalu 2004. godine rekao da se taj, 200 milijuna dolara vrijedan sofisticirani sutav, više ne nalazi u Hrvatskoj. Azimov je, prema pisanju Večernjeg lista, naročito ljutit jer je neotplaćeni raketni sustav na kraju završio u američkim rukama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na snimci vojnog mimohoda na Jarunu 30. svibnja 1995. godine, sustav S-300 u dijelovima se nakratko vidi na 1:03:56.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo