ZAPOČELA DUBINSKA ANALIZA / Ruski Sberbank krenuo u proces prodaje svog udjela u Fortenovoj grupi: Doznaje se tko bi mogao biti novi suvlasnik

Image
Foto: Borna Filic/Pixsell

Udio Sberbanka od 44 posto suvlasništva preuzet će, prema svemu sudeći, Indotek grupa iza koje stoji američko-mađarski kapital

18.3.2022.
16:16
Borna Filic/Pixsell
VOYO logo

Ruska banka Sberbank uskoro bi trebala prestati biti suvlasnik u hrvatskoj Fortenova grupi. Udio Sberbanka od 44 posto suvlasništva preuzet će, prema svemu sudeći, Indotek grupa iza koje stoji američko-mađarski kapital.

„Fortenova grupa može potvrditi da je započeo proces dubinske analize vezan uz moguću prodaju dijela udjela kompanije, ali ne može komentirati nikakve detalje vezane uz potencijalnu prodaju odnosno kupnju vlasničkih udjela”, stoji u odgovoru za N1 televiziju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dubinska analiza

Iz Fortenove grupe u petak su kazali da je započeo proces dubinske analize vezan uz moguću prodaju dijela udjela kompanije, no nisu željeli komentirati detalje. "Fortenova grupa može potvrditi da je započeo proces dubinske analize vezan uz moguću prodaju dijela udjela kompanije, ali ne može komentirati nikakve detalje vezane uz potencijalnu prodaju odnosno kupnju vlasničkih udjela", odgovorili su iz Fortenove na upit Hine.

Podsjetimo, glavni izvršni direktor Fortenova Grupe Fabris Peruško u četvrtak je izjavio kako očekuje da će se za nekoliko tjedana ruska državna banka Sberbank prodati svoj udio u Fortenovi. Ta ruska banka, s 40 posto vlasništva, najveći je pojedinačni dioničar u Fortenova Grupi.  Moguća prodaja udjela može se smatrati posljedicom sankcija kojima su izložene ruske banke zbog agresije Rusije na Ukrajinu. Udio u Fortenovi ima još jedna ruska državna banka, VTB, koja ima udio od sedam posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nekoliko mogućih kupaca

Inače, Jutarnji list danas navodi da se može pretpostaviti da se razgovori vode s nekoliko mogućih kupaca. Taj list neslužbeno doznaje da je ozbiljno zainteresirani kupac mađarski investicijski fond Indotek grupa, u većinskom vlasništvu jednog od najbogatijih Mađara Daniela Jellineka. Indotek grupa je financijski konglomerat u vlasništvu mađarskih i američkih investitora, s razgranatim poslovanjem u nekretninama, financijskim uslugama, ali i logistici i prijevozu. 

Fortenova grupa d.d. nastala je početkom travnja 2019. uspješnom implementacijom nagodbe vjerovnika u Agrokoru. Grupa ima više od 50.000 zaposlenih, a posluje u tri temeljne djelatnosti - poljoprivredi, prehrani i prodaji te u netemeljnom poslovanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo