DIPLOMATSKI SKANDAL / Rusi potvrdili: Hrvatskoj slijedi odmazda za protjerivanja diplomata!

Jučer iz Ruskog veleposlanstva najava oštrih protumjera, a oštar je bio i prvi tajnik na Facebooku koji na kraju pita - 'Što smo mi loše napravili Hrvatskoj?'

27.3.2018.
18:03
VOYO logo

Nakon što se Zagreb solidarizirao s Londonom i protjerao ruskog diplomata, službena Moskva najavljuje protumjere, a isto i danas poručuju iz ruskog veleposlanstva u Hrvatskoj. 

Odnos u kojem povijesno ne cvjetaju ruže Hrvatska je predsjednica pokušala popraviti prije 5 mjeseci posjetom Rusiji.

Unatoč oštroj reakciji službene Moskve ne povlači poziv Vladimiru Putinu u uzvratni posjet Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ostaje, da. Nastavljamo razvoj odnosa BLIC Vodi li hrvatska dvostruku vanjsku politiku? Ne, ne vodi dvostruku vanjsku politiku, možda se razlikujemo u nekim nijansama, elementima međutim usuglašavamo se oko temeljnih državnih stavova", izjavila je Kolinda Grabar - Kitarović.

No, poziv je uputila dan prije osude Europskog vijeća, a iako je nesužbeno na jučerašnjem sastanku predsjednica zastupala nešto blaži stav prema Rusiji na kraju se složila da jedan ruski diplomat postane persona non grata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Rusi naš potez smatraju neprijateljskim i kažu da će doći do protumjera? To je hipotetsko pitanje, ja ne mogu odgovarati u ime ruske federacije, lijepo vas molim da to pitanje uputite gospodinu Azimovu ili nekome iz njegove Federacije”, izjavila je Grabar- Kitarović.

Jučer iz Ruskog veleposlanstva najava oštrih protumjera, a oštar je bio i prvi tajnik na Facebooku koji na kraju pita - "Što smo mi loše napravili Hrvatskoj?".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dan poslije šef ruske diplomacije Lavrov nastavlja u istom tonu.

"Budite uvjereni da ćemo odgovoriti. Nitko ne bi želio tolerirati takvu odvratnost, nećemo ni mi", rekao je ministar vanjskih poslova Ruske Federacije Sergei Lavrov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šef stranke koalicijskog HNS-a oprezan.

“Neobično je, to je ja mislim jedna od presedana, ali to ne znaći da je loše. Ja mislim da ne trebamo biti ukalupljeni za vjeke vjekova u neke postojeće odnose", ističe predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A na sličnom je tragu i SDP. 

"Mislim da smo trebali puno bolje razmisliti, analizirati što to zapravo za nas znaći budući da je ovo jedna presedanska situacija u međunarodnom pravu", zaključuje Domagoj Hajduković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hladan tuš Rusiji, ne samo od Hrvatske, Putin je već nazvao neprijateljskim činom - a njegovo obračanje uz objavu konkretnih protumjera, pa i odgovor hrvatskoj kolegici na poziv - još se čeka. 

Uživo ispred ruskog veleposlanstva: hoće li nakon svega Hrvatska i Rusija moći održati bilateralne odnose?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tek što je Sberbank obećao povući tužbe, a Agrokor odlučio priznati tražbine, Hrvatska je s Rusijom odlučila zakomplicirati odnose.

Iz Sberbanka su danas pak bez komentara. Riječ je o najvećoj ruskoj državnoj banci, koja je ujedno i najveći vjerovnik Agrokora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Radi se o procesima koji su definirani, koji su na određeni način puno širi od bilateralnih odnosa između Hrvatske i Rusije. U tome procesu Hrvatska će naravno voditi računa o svojim saveznicima, ali i vlastitim gospodarskim interesima", rekla je potpredsjednica Vlade Martina Dalić.

Reakcije obiju strana prate pozorno i u Croduxu. Jer upravo rade na velikom projektu plinofikacije rafinerije u Bosanskom Brodu u vlasništvu ruskog Zarubežnjefta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Može se recimo desit da se to privremeno zaustavi, ali dugoročno to je u interesu i jedne i druge strane. Tu je u pitanju ne samo ekonomski interesi, nego i ekološki i tako dalje", kaže predsjednik Uprave Croduxa Ivan Čermak.

Baš o tom poslu u Rusiji je s Putinom za svog posjeta razgovarala predsjednica Republike. A baš danas poslala i je jasnu poruku o LNG terminalu. Može prvo plutajući, onda stacionarni, ali samo da se pitanje riješi što prije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je iznimno bitno za energetsku neovisnost Hrvtaske, jednostavno nekad možemo postati taoci nekih geopolitičkih kriza koje nisu u našem susjedstvu, nego negdje dalje od nas", rekla je predsjednica.

Deklarativno, zalaže se da se gospodarski odnosi nastave razvijati. A oni su od 2008. u slobodnom padu. Osobito nakon uvođenja sankcija 2014. Otad do danas robna razmjena pala je s milijardu i pol - na pola milijarde dolara. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rusi vole i ljetovati u Hrvataskoj. Pritom puno troše. Booking je već sada 30 posto veći nego lani.

"Ova prva reakcija je bila vrlo dobra u prvih par mjeseci, pa ćemo čekat sad da li će biti nekih reakcija zbog ove političke momentalne situacije", izjavio je ministar turizma Gari Cappelli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ruski novac trebao bi se investirati i u Kupare, a Rosnjeft se spominjao kao rješenje za INU. A baš ruska tvrtka upravo odrađuje i remont vojnih helikoptera.

"Ugovori i uvjeti ugovora su precizni i s jedne i druge strane, mi kao korisnik, onaj tko je dobija posa, vjerujem da će se svak držati ugovora", rekao je ministar obrane Damir Krstičević

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čekaju se najavljene protumjere iz Rusije. Teren na kojem mogu vući poteze u Hrvatskoj - prilično je širok.

Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo