nova perjanica zdravstva? /

Ruglo Zagreba za kojeg su građani već platili 200 milijuna eura: prvi radovi na Sveučilišnoj bolnici za šest mjeseci

Grad se uknjižio na zemljište, održan je prvi sastanak, za šest mjeseci počet će prvi radovi - sveučilišna bolnica, ruglo na rubu Zagreba moglo bi postati perjanica hrvatskog zdravstva

23.7.2017.
18:50
VOYO logo

Sveučilišna bolnica, ruglo hrvatskog glavnog grada za kojeg su građani već platili 200 milijuna eura i više - projekt koji do sada ni jedna Vlada u suradnji s Gradom nije uspjela riješiti - čini se da bi se moglo promijeniti koalicijom HDZ-a i Milana Bandića u Skupštini.

217.000 kvadrata čeličnih konstrukcija, napuštenih zidina, razbijenih staklenih stijenki - sve je to prije skoro 30 godina plaćeno iz džepova svakoga od vas u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Građane smo, stoga, upitali jesu li tada uplaćivali samodoprinose za sveučilišnu bolnicu. Mnogi su se prisjetili toga, no na pitanje što je bilo s tim novcem većina odgovara: "Ah, to pitajte političare."

Šest milijardi dinara, ili skoro 60 milijuna maraka uplatili su za sveučilišnu bolnicu građani. Ideja o izgradnji seže još tamo iz 50-ih godina, ali konkretni su planovi počeli 1978. Prvo se radilo o 960 kreveta na 130 tisuća kvadrata, ali projekt je postao toliko megalomanski da je - pojeo sam sebe. Radovi su počeli 1985., a već '92. bilo je jasno da se neće završiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Možda je sada povijesni splet okolnosti takav da se od toga treba krenuti", kazao nam je u telefonskom razgovoru ministar zdravstva Milan Kujundžić (HDZ).

Svima su - od Andrije Hebranga i Darka Milinovića na dalje - usta bila puna novih radova. Uz fanfare i trube ovoga puta potpuno novo obećanje.

"Treba najprije skočiti pa reći hop", voli reći zagrebački gradonačelnik Milan Bandić (BM 365).

Ministar Kujundžić i gradonačelnik Bandić u petak su na sastanku dogovorili konačno rješenje, koje je ministar predstavio i premijeru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Suglasni smo svi zajedno da u to treba ići. Vjerujemo da je prvi korak u dijelu bolnice napraviti novu dječju kliniku, a onda etapno useljavati ostale bolnice od Merkura, Vinogradske, Klaićeve, Draškovićeve, Petrove i Svetog duha", kazao nam je ministar Kujundžić.

Veliki je problem nakon denacionalizacije predstavljalo zemljište.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Grad Zagreb je prije šest mjeseci uknjižio prostor od 563.000 kvadratnih metara, preko pola milijuna kvadrata gdje treba razviti ne samo dječju bolnicu, tu su hospicij, terme, tu su sve faze buduće sveučilišne bolnice. Jedan sveukupni lječilišni zdravstveni hrvatski centar", rekao nam je zagrebački gradonačelnik Bandić.

Izgradnja dječje bolnice s opremom koštala bi 130 milijuna eura, a konačni radovi na cijeloj bolnici bili bi 500 milijuna eura.

Vraćamo se na početak priče i razgovor sa sugrađanima. "Vjerujete li im da će napraviti?", upitala ih naša reporterka.

"A moram im vjerovati, što ću, a sad hoće li napraviti ili ne... Oni puno obećavaju, a malo rade", odgovara nam građanin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Neće je izgraditi", uvjeren je drugi građanin.

Za točno deset godina trebalo bi biti jasno - jesu li građani skeptični s razlogom, ili će zaista - umjesto mahovine i prašine - na kraju grada niknuti čekaonice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više informacija doznajte u javljanju uživo Petre Mlačić, koje možete pogledati u videu.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo