sada sve ovisi samo u prirodi /

RTL u odsječenoj Mlaki: u Kostajnici opasnost od novih urušavanja, Vlada poslala stručnjake za procjenu šteta!

Nada je sve što ovim ljudima preostaje. Suradnjom civilnih i vojnih vlasti poduzete su sve moguće preventivne mjere, a hoće li one biti dovoljne, sada ovisi samo o prirodi.

15.3.2018.
18:04
VOYO logo

Voda u svoj svojoj silini premještala se prema istoku. Cesta prema selu Mlaka u općini Jasenovac bila je sva poplavljena, a 25 stanovnika tog mjesta potpuno odsječeno.

Hrana do njih može samo čamcima preko Save. Pomažu im vatrogasci i Crveni križ.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U obližnjem Trebežu je stanje još uvijek mirno. Vodostaj Save stagnira, no prognoze su zabrinjavajuće.  Mijo živi odmah pored rijeke i scene iz Karlovca i Kostajnice proteklih dana su ga zabrinule.

"Jako strašno. Strah i nespavanje i gledanje koliko ima da pređe cestu, hoće li te poplaviti po noći ili neće... Jaka uznemirenost", kazao nam je Mijo Grizmanić, Trebež.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, umirila ga je prisutnost vojske. Stotinu pripadnika I. mehanizirane bojne Tigrova i II. mehanizirane bojne Gromova grade zečje nasipe.

"Cilj nam je danas da podignemo ove zečje nasipe još 50-ak cm u dužini nekih dva kilometra kako bi spriječili novu navalu vode da voda dođe do kuća", poručila je poručnica Ivana Skočak, zapovjednica protuplavnog voda.

Važnost prisutnosti obučenih snaga na terenu pokazala se i jučer u Letovaniću gdje su pripadnici Tigrova spasili čovjeka od utapanja.

"Čovjek je s traktorom uletio u vodu i oni su skočili za njim, izvukli su ga iz traktora i spasili su mu život", dodaje Skočak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dječje igrište Tihaninih sinova pretvoreno je u plažu. Voda je došla do životinjskih nastambi na imanju obitelji Blažević.

"Mi smo, mogu reći, malo i naviknuli na ovo. Nije nama to nešto iznenađujuće, ali nadamo se da neće biti još gore i da će se poduzeti sve potrebno. Životinje su još zasad na sigurnom, nadam se da ih nećemo morati micati", kazala nam je Tihana Blažević, Trebež.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nada je sve što ovim ljudima preostaje. Jer suradnjom civilnih i vojnih vlasti poduzete su sve moguće preventivne mjere, a hoće li one biti dovoljne, sada ovisi samo o prirodi.

RTL-ov reporter Ilija Radić ugostio je u RTL-u Danas Mariju Mačković, načelnicu Općine Jasenovac koja nam je poručila da je nadogradnja sustava dostatna, ali da je jedna vreća više bolja nego jedna manje zbog mogućih kiša najavljenih za vikend.

Inspektori procjenjuju štetu u Kostajnici: hoće li se ikada ondje moći ponovno živjeti?

Država nastavlja s obećanjima za pomoć stanovnicima Hrvatske Kostajnice. Na današnjoj sjednici Vlade donesena je odluka da će se novcem iz proračuna stambeno zbrinuti sve obitelji kojima je odron zemlje progutao kuću. Inspektori na terenu procjenjuju štetu, kao i hoće li se ikada ondje moći ponovno živjeti. Više je istražila naša reporterka Željka Felbar.

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo