Posjetio ih ministar / RTL s hrvatskim vojnicima u NATO-voj misiji na ruskoj granici: Litva kupuje hrvatsku vojnu opremu?

Sa sjeveroistoka Europe, gotovo granice Rusijom, dio hrvatskih vojnika će se kući vratiti na proljeće, a ostali početkom ljeta

29.12.2017.
18:34
VOYO logo

Više od dva mjeseca oko 250-ero hrvatskih vojnika u međunarodnim je misijama gotovo na samoj granici s Rusijom. One u Poljskoj i Litvi posjetio je i ministar obrane Damir Krstičević.

"Za Hrvatsku - kao tigar!" A da bi bili spremni kao tigrovi svakodnevno rade obuke desetine. "Ovdje možemo vidjeti kako to rade Njemci, kako to rade Francuzi, Norvežani, Nizozemci, kako rade domaći Litavci. Tako da ovo je iznimno dobra prilika da mi svoje sposobnosti podignemo na još višu razinu", kazao nam je natporučnik Mato Kuljanac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Litvi s 15 Patria

Uz zajedničku obuku i pokazivanje sposobnosti, hrvatski vojnici promotori su hrvatske vojne industrije. Potpuno su opremljeni hrvatskom opremom, a postoji mogućnost da će naše kacige nositi i litavski vojnici." 

Koliko su spremni provjerio je i ministar obrane Damir Krstičević, koji je s litavskim kolegom razgovarao i o hrvatskim kacigama. Pred Litvom je nabava oko 3.000 kaciga. Možda budu - hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Razgovarao sam s kolegom ministrom. Oni su sada u postupku odabira kacige za litavske oružane snage i kao ministar dao sam sve preporuke za tu kacigu", kazao nam je Krstičević.

Oprema im je, kažu, odlična i za jaku zimu u Litvi. No u krugu baze na niskim temperaturama normalno je vidjeti i vojnike u sportskom izdanju. "U samoj pripremnoj fazi uzeti su u obzir svi meteo aspekti, aspekti geografskog područja u kojem ćemo biti upućeni tako da su hrvatski vojnici opremljeni s adekvatnom opremom", kazao nam je satnik Marko Krpan, zapovjednik 1. HRVCON-a u Litvi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A nakon vojnih obaveza nađe se i vrijeme za opuštanje, poput zabave uz biljar i pikado. I naravno za tjelovježbu. Dobili su i novu sportsku opremu s kojom krežu u godinu spremnosti za hrvatsku vojsku.

"U godinu spremnosti ući ću još spremniji nego sada", uvjeren je vojnik Igor Nagy, pripadnik 1. HRVCON-a u Litvi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sa sjeveroistoka Europe, gotovo granice Rusijom, dio će ih se kući vratiti na proljeće, a ostali početkom ljeta.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo