detaljna analiza macana i skoke / RTL-ovi analitičari: 'Milanović je postao zvijezda desnice, a ljevicu neće izgubiti jer birači nemaju druge opcije'

Gosti Direkta su bili Božo Skoko i Krešimir Macan koji su analizirali Milanovićeve izjave koje su izazvale žestoke reakcije

25.8.2016.
22:50
VOYO logo

Taman kad smo pomislili kako je politička kampanja dosadna, pojavio se Zoran Milanović, tj. snimka njegovog razgovora s delegacijom hrvatskih branitelja. Digla je na noge ne samo hrvatsku političku scenu, nego i cijelu regiju. Milanović se nebiranim rječnikom osvrnuo na Srbiju i BiH, a osobito je zaparala uši njegova izjava kako mu se živo fućka za pozdrav "Za Dom spremni".

Milanovića su s ljevice već nazvali Zoran Trump, po uzoru na redikuloznog kandidata za američkog predsjednika. S desnice mu čak i Zlatko Hasanbegović poručuje da je to govor iz septičke jame. U SDP-u danas nije bilo nikog tko bi stao iza njega, a ni on sam nije htio stati pred novinare.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A gosti Direkta su bili RTL-ovi izborni analitičari Božo Skoko i Krešimir Macan koji su analizirali sporne Milanovićeve izjave. 

Skoko je pojasnio zašto ne misli da će ova snimka biti promašaj epskih razmjera za Milanovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je novi moment kampanje i samim time se Zoran Milanović ponovno vratio u fokus. Tjedan dana je zvijezda bio Andrej Plenković, sada će to biti Milanović. On je sada definitivno postao zvijezda desnice. Rekao je ono što značajan dio ljudi u Hrvatskoj misli, samim time mu je nenadano došla i ova popularnost. Međutim, isto tako se njegovo birački tijelo ne slaže s ovakvim pristupom. Međutim, oni nemaju puno alternative... Za koga će glasati na ljevici, ako neće za SDP? Prema tome, ne mislim da je nešto izgubio ovime. A s duge strane, ovo dodvoravanje desnici, nisam siguran da će se moći unovčiti", kaže Skoko.

Macan smatra kako je cijela ova akcija s braniteljima bila planirana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da je Milanović jednostavno pokazao ono što on jest, frajer koji je na zatvorenom sastanku malo jači na riječima. S druge strane, mislim da on u svojoj prošlosti nije imao nekakve nacionalne prigovore tako da mislim da je on prvenstveno raspravljao s Vučićem koji četnički vojvoda koji je rekao da za jednog ubijenog Srbina treba ubiti sto muslimana. Mi na sreću s naše strane nemamo takav pandan. Milanović je više raspravljao o tome i ustrojstvu BiH i optužnicama. Govorio je načelno, nikad se nije dodirivao naroda", smatra Macan.

Prokomentirao je i Milanovćevu izjavu da mu se "fućka ta Za dom spremni".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Meni je to savršeno jasno. Rekao je - 'Ustavni sud je presudio, nemojte me više zezati'. Rekao je da je to zabranjeno i da je to za njega gotova priča i želi se tako postaviti; da ne želi o tome više uopće raspravljati", kaže Macan.

"Milanović je ovim svojim nenadanim istupom zapravo oduzeo HDZ-u temu odnosa sa Srbijom u kampanji. I zapravo nakon ovoga HDZ ne može i ne smije biti radikalniji. HDZ će sada biti u ulozi da pomiruje odnose sa Srbijom, a koliko će to biti popularno prema njegovom biračkom tijelu, tek ćemo vidjeti", dodaje Skoko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Macan i Skoko smatraju kako se Milanovićeva izjava u kojoj se grubo osvrnuo na Plenkovićevu obiteljsku povijest rekavši "nije moja mama bila vojna lekarka", nikako ne može opravdati.

"To je vrijeđanje obitelji i vrijeđanje na osobnoj razini", kažu Skoko i Macan koji smatraju da će birači ljevice 'progutati' ovaj Milanovićev istup jer nemaju alternative.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Budimo realni, da je to izgovorio neko iz HDZ-a, odjeci bi bili daleko veći. Ovako, s jedne strane već znamo ovakve Milanovićeve retoričke ispade od ranije, a s druge strane, on svojim djelom nikada nije napravio ništa loše u odnosima sa ovim državama pa to javnost doživljava kao jedan iskreni ispad", zaključuje Skoko.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo